Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: zet EU niet buitenspel bij overleg met Rusland

Hoekstra: zet EU niet buitenspel bij overleg met Rusland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet een rol krijgen in de besprekingen met Rusland over het hoogopgelopen conflict over Oekraïne, vindt buitenlandminister Wopke Hoekstra. De spanningen tussen Rusland en het Westen gaan de EU immers direct aan, stelt hij.

Hoekstra maakte dinsdag kennis met EU-buitenlandchef Josep Borrell, die al eerder klaagde dat de EU geen muurbloempje mag worden in de ware diplomatieke marathon die deze week begon. Rusland bespreekt de spanningen over de invloed van het Westen in Oost-Europese landen met de Verenigde Staten, de NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Maar de EU schuift nergens aan.

Borrell en geestverwanten hebben gelijk, vindt Hoekstra: "Het is belangrijk dat ook de Europese Unie hier een rol in heeft. Wat er gebeurt raakt natuurlijk ook rechtstreeks Europa." Hij heeft "daarover natuurlijk ook contact" met zijn collega's.

Als het conflict uit de hand loopt en het komt aan op sancties, dan komt de EU hoe dan ook in beeld. De buitenlandministers van de EU-landen bereiden al enige tijd strafmaatregelen voor, voor het geval dat Rusland de dreigende taal jegens Oekraïne in daden omzet. Maar ze zijn het volgens Hoekstra nog niet eens over hoe die er uit zouden moeten zien. Geweld tegen Oekraïne moet "forse consequenties" hebben, dat beaamt elke lidstaat, zegt Hoekstra. "Maar wat dat in de praktijk betekent, daar zijn we nog niet."

De spanningen rond Oekraïne kwamen ook aan de orde in een telefoongesprek dat Hoekstra had met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken. "Belangrijk dat onze landen samen optrekken, in NAVO-verband, om Rusland te waarschuwen dat agressief optreden zal leiden tot serieuze consequenties en om via dialoog de situatie te de-escaleren", twitterde Hoekstra over dat gesprek.

Meer uit Binnenland

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

36 minuten geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

2 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

2 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

2 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

4 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

5 uur geleden