Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA

Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA

DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hij is door het partijbestuur voorgedragen. De minister van Financiën heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn de kar te trekken.

Dat heeft partijvoorzitter Rutger Ploum vrijdag bekendgemaakt. "Zowel het bestuur als de verenigingsraad was unaniem. Het is mij een eer en genoegen om mee te delen dat Wopke Hoekstra hierin heeft bewilligd."

Hoekstra volgt Hugo de Jonge op, die het lijsttrekkerschap een dag eerder tot veler verrassing opgaf omdat het niet te combineren is met zijn werk als minister van Volksgezondheid en de bestrijding van de coronacrisis.

Congres

Op het congres van 9 januari zal aan de leden worden gevraagd in te stemmen met deze voordracht. Dat is een formaliteit. Hoekstra is binnen het CDA veruit de populairste politicus. Hij is dan ook al langer de favoriet voor het leiderschap.

Hoekstra weet zich gesteund door Kamerlid Pieter Omtzigt, die de lijsttrekkersverkiezingen nipt verloor van De Jonge, en tweede op de kandidatenlijst staat. In een verklaring zegt Omtzigt dat hij "Wopke wil steunen om onze partij en ons land door deze buitengewoon lastige periode te loodsen en het herstel daarna, economisch en sociaal".

Kritiek op De Jonge

"Ik ben trots op al die CDA'ers die mij zoveel vertrouwen hebben gegeven", aldus Omtzigt. "Ik weet wat zij verwachtten toen zij mij hun stem gaven: Het CDA neerzetten als een echte brede volkspartij en te bouwen aan dat nieuwe sociale contract."

Hoekstra gaf in de zomer nog aan dat hij geen lijsttrekker van de christendemocraten wilde worden. Hij zei toen dat hij meer bestuurder was dan politicus. Eerder op de dag zei hij dat de "context" was veranderd.

Binnen de partij was de afgelopen maanden al vaker kritiek te horen op De Jonge. Hij zou te weinig tijd hebben voor het partijleiderschap. Ook zou kritiek op zijn beleid als coronaminister een probleem kunnen worden voor zijn lijsttrekkerschap.

Meer uit Politiek

Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

1 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

13 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

19 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

1 dag geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden