Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra wil door als CDA-leider en vertrouwen kiezer terugwinnen

Hoekstra wil door als CDA-leider en vertrouwen kiezer terugwinnen

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra wil na de dreun die zijn partij moest incasseren het vertrouwen van de kiezer terugwinnen. "Er is echt werk aan de winkel." Het is vooral een klus om van het CDA weer een "volkspartij" te maken, denkt de lijsttrekker. "Die ambitie moet je hebben, en die houd ik ook. Maar ik heb ook gezien dat het deze keer niet eens bijna gelukt is".

"De day after is een beetje hetzelfde als de night before", zei Hoekstra donderdagochtend bij aankomst in het Kamergebouw. Wel wil hij nog "een hele periode" vastplakken aan zijn beperkte tijd tot nu toe als leider van de partij.

De nieuwe CDA-fractie, die waarschijnlijk uit vijftien mensen bestaat, kwam bijeen in perscentrum Nieuwspoort. Grote afwezige was Pieter Omtzigt, de nummer twee van de partij, die zegt meer tijd nodig te hebben voor zijn herstel. De overige (kandidaat-)Kamerleden waren zichtbaar aangeslagen en teleurgesteld.

Teleurstellend

De fractie krimpt van negentien naar vijftien leden, volgens de prognose van de verkiezingsdienst van het ANP. De exitpolls op woensdagavond gingen nog uit van veertien zetels. "Ja, dat is er één meer dan gisteren, maar het zijn er een heleboel minder dan we graag hadden gewild", zei Hoekstra. "Het blijft in alle varianten teleurstellend."

Te midden van zijn fractiegenoten verwelkomde de lijsttrekker eerst de nieuwe kandidaten die waarschijnlijk in de Kamer komen: de Brabantse Inge van Dijk, presentatrice Lucille Werner en Derk Boswijk, de fractievoorzitter in Utrecht. Het was zoeken voor Hoekstra, die met zijn rug naar een groot deel van de Kamerleden moest staan om zich ook op de camera's te richten. "Het was minder dan we hier allemaal hadden gehoopt én verwacht", zei Hoekstra tegen zijn mede-CDA'ers. Met de fractie wil Hoekstra vooral spreken over "hoe nu verder", vertelde de christendemocraat. "Dat zal een eerste gesprek van vele worden."

Overigens zal niet alleen de fractie, maar ook de volledige partij "heel kritisch" naar zichzelf kijken, zo zei partijvoorzitter van het CDA, Rutger Ploum. "Maar we hebben een hele goede leider en daar gaan we mee door."

Meer uit Politiek

Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

13 minuten geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

52 minuten geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

2 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

2 uur geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

2 uur geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

3 uur geleden