
Hoekstra wijst oproep Italië voor inzetten EU-noodfonds af
BRUSSEL (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat de eurolanden pas aanspraak kunnen doen op het Europese noodfonds ESM als andere opties om hun economieën te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus falen. De bewindsman wijst de oproep van de Italiaanse premier Giuseppe Conte om het ESM geld te laten lenen aan de EU-lidstaten om de coronacrisis te financieren af.
"EU-landen hebben verschillende opties en mogelijkheden op financieel terrein om hun economieën te beschermen tegen het virus en de effecten ervan op de economie", laat Hoekstra desgevraagd aan het ANP weten. "De afgelopen weken zijn veel verschillende nationale en internationale maatregelen genomen door zowel landen als door EU-instellingen. Daarnaast is besloten om de Europese begrotingsregels maximaal op te rekken, zodat landen de kosten op kunnen vangen."
"Mocht ondanks deze maatregelen een land in financiële problemen komen, dan staat het ESM klaar. Landen kunnen een aanvraag doen als dat nodig is", aldus Hoekstra.
ESM
Het ESM werd in 2012 tijdens de kredietcrisis in het leven geroepen voor eurolanden in financiële problemen. De huidige leencapaciteit bedraagt 410 miljard euro. Conte vergelijkt de gevolgen van de corona-uitbraak met de impact van de Tweede Wereldoorlog.
De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) vergaderen volgende week weer per videoverbinding over de coronacrisis. De Eurogroep is verdeeld over de inzet van het noodfonds. Duitsland en Nederland zitten op één lijn. Hoekstra vindt het "van belang dat we nu als Europa eensgezind en samen optrekken tegen het virus."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
18 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
16 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
17 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
18 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
18 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
18 uur geleden