Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra vreest geen scheuring binnen CDA

Hoekstra vreest geen scheuring binnen CDA

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat het vertrek van Pieter Omtzigt leidt tot een scheuring van de partij. Dat zegt hij zaterdag tegen RTL Nieuws.

Tot dusver hebben zich nog geen CDA-Kamerleden gemeld die zich bij Omtzigt willen aansluiten. De populaire CDA'er haalde bij de vorige verkiezingen ruim 342.000 stemmen. Daarmee was hij zelf al goed voor bijna vijf Kamerzetels. Het CDA haalde vijftien zetels in totaal.

Hoekstra zegt dat hij en Omtzigt "heel lang uitstekend hebben samengewerkt" en dat hij graag met hem verder had gewild in de CDA-fractie. Omtzigt zelf schrijft in het vernietigende memo, dat donderdag uitlekte, dat hij onder druk is gezet om Hoekstra het lijsttrekkerschap te geven. Volgens hem was de afspraak gemaakt dat hij Hugo de Jonge als lijsttrekker zou opvolgen, mocht die terugtreden. Omtzigt voelde zich "op onheuse wijze gepasseerd".

Formatie

Het vertrek van Omtzigt verandert weinig voor de formatie, meent Hoekstra. Net als eerder wil hij "heel secuur" kijken of er voor het CDA plek is aan de formatietafel. Mocht dat niet zo zijn, "dan gaan we enthousiast de oppositie in", zegt hij.

Eerder liep de formatie stroef, mede omdat niet duidelijk was of Omtzigt een coalitie met de VVD wel zou steunen. Hij is uitgesproken kritisch op de bestuurscultuur van VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte. Hoekstra zei later dat hij met de steun van de volledige CDA-fractie, dus ook Omtzigt, met Rutte om tafel zat om over de formatie te praten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

1 uur geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

8 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

13 uur geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

13 uur geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

16 uur geleden
Man die Nederlander aanviel in Italiƫ zou boos op VS zijn geweest

FLORENCE (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zeggen dat een Irakees die deze week een Nederlandse toerist neerstak in Florence geen religieus motief had. De Koerd heeft in de stad meerdere mensen aangevallen en zou daarbij zijn gedreven door een afkeer jegens Amerikanen.

17 uur geleden
Grootste groep lhbti-panel: ons land geen voorloper in acceptatie

HILVERSUM (ANP) - Een stuk minder lhbti+'ers vinden dat Nederland voorop loopt als het gaat om acceptatie van hun gemeenschap, vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 3800 leden van die gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent dat, nu is dat 32 procent.

19 uur geleden