Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: voorlopig geen EU-sancties voor Russische energie

Hoekstra: voorlopig geen EU-sancties voor Russische energie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat voorlopig nog geen strafmaatregelen nemen om de aanvoer van Russisch aardgas, olie en steenkool te treffen, denkt buitenlandminister Wopke Hoekstra. Nederland is daar ook niet voor, want "je moet wel kijken of iedereen dat kan meemaken. En niet iedereen kan dat op korte termijn meemaken."

Nu Rusland ook na vier forse Europese sanctiepakketten nog geen krimp geeft en het geweld in Oekraïne eerder nog lijkt op te voeren, klinkt de roep om de lucratieve Russische energie-export te treffen steeds luider. Europese miljarden blijven anders naar Poetins oorlogskas vloeien, klagen EU-landen als Polen en de Baltische staten. Ook de Amerikaanse president Joe Biden, die donderdag aanschuift bij de EU-top, zal dan vermoedelijk nog eens bij de Europese leiders aandringen op energiesancties.

Maar landen als Hongarije en Bulgarije, die erg afhankelijk zijn van Russische fossiele brandstoffen, en zwaargewicht Duitsland willen er niet aan. De tegenstanders "hebben aangegeven dat, zouden ze dat al willen, ze die transitie niet van vandaag op morgen kunnen maken", zei Hoekstra na overleg met zijn EU-collega's in Brussel. "En wij willen per se dat we solidair blijven met de hele groep. Omdat de eenheid bij zo'n aangelegenheid cruciaal is."

Dat wil volgens Hoekstra evenwel niet zeggen dat het er zeker niet van komt, bijvoorbeeld als Rusland nog veel bruter te werk zou gaan. Bovendien lijkt er schot te zitten in andere tot dusver vooruitgeschoven strafmaatregelen. Het weren van Russische schepen uit Europese havens bijvoorbeeld. Dat leek aanvankelijk moeilijk uitvoerbaar en haalbaar, maar Hoekstra spreekt er inmiddels positiever over. Mits niet alleen Rotterdam, maar ook Antwerpen, Piraeus, Hamburg en de andere Europese havens meedoen.

Meer uit Binnenland

Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

26 minuten geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

37 minuten geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

4 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

6 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden