
Hoekstra: voltooid leven is aan Kamer, niet aan formatie
DEN HAAG (ANP) - Een stemming op het CDA-congres over de kwestie-voltooid leven zal de formatie niet in de weg zitten, denkt CDA-leider Wopke Hoekstra. De christendemocraat vindt namelijk dat dit soort medisch-ethische kwesties aan individuele Tweede Kamerleden moet worden gelaten. "Dit is niks nieuws en het is een zeer te verdedigen lijn", zegt Hoekstra. Samenwerking met Kaag zal er niet lastiger op worden, denkt hij. "Geen sprake van."
Een groep leden zal de CDA-fractie tijdens het congres van zaterdag oproepen om "niet mee te werken aan invoering van een dergelijke wet", waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken zonder medisch lijden. Hoekstra zegt dat hij op het congres wederom zal uitspreken dat voltooid leven een vrije kwestie is. Dat is ook de mening van het bestuur, hoewel de CDA-top wel adviseert de resolutie over te nemen. In de resolutie zelf staat juist dat de wet wet onverenigbaar is met het fundament van het CDA, en dat het niet een vrije kwestie voor volksvertegenwoordigers mag zijn.
Volgens Hoekstra wordt de formatie dan ook niet zozeer lastig door dit onderwerp, maar is dat het al vanwege andere redenen. De formatie zit vast omdat verschillende partijen elkaar uitsluiten. De onlangs aangetreden informateur Johan Remkes moet een doorbraak zien te bewerkstelligen, en gaat op zoek naar een minderheidskabinet bestaande uit een combinatie van VVD, CDA en D66.
Als de wet-voltooid leven wordt aangenomen, kunnen mensen ouder dan 75 met een langdurige en onveranderlijke stervenswens de mogelijkheid krijgen om een einde te maken aan hun leven. In de vorige kabinetsperiode waren dit soort ethisch gevoelige onderwerpen uitgesteld, omdat D66 lijnrecht tegenover de ChristenUnie en in mindere mate het CDA stond.
D66 wil, nadat de partij er na de verkiezingen zetels bijkreeg, op dit punt bewegen. D66-leider Sigrid Kaag wil de medisch-ethische kwesties dus niet van tevoren vastleggen in een coalitieakkoord. "Het is aan het geweten en individuele overtuiging van ieder Kamerlid." Ze verwacht dat ook binnen haar fractie D66'ers anders zullen stemmen dan de partij en de wet dus niet steunen. Ook Kaag denkt dat het CDA-voorstel niet voor problemen zal zorgen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de nationale CO2-heffing voor de industrie. Een voorstel daartoe van het CDA werd eerder weggestemd, mede doordat de VVD tegen was. Maar de liberalen maken nu een draai, bevestigt Kamerlid Peter de Groot na een bericht van De Telegraaf.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV wil de spreidingswet intrekken door middel van een voorstel om de asielnoodmaatregelenwet te wijzigen. De wet wordt donderdag behandeld in de Tweede Kamer. Ook coalitiepartij BBB heeft vier amendementen aangekondigd om de wet aan te passen.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basisonderwijs) wil de leerplichtige leeftijd verlagen van 5 naar 4 jaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er nog veel moet gebeuren om dat mogelijk te maken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is onder de indruk van de speech die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag hield in de Tweede Kamer. Zelensky maakte volgens Wilders goed de impact duidelijk van de onophoudelijke Russische raket- en droneaanvallen. "Dus indrukwekkend", aldus de leider van de grootste fractie in de Kamer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - President Volodymyr Zelensky heeft in een toespraak tot leden van de Eerste en Tweede Kamer opgeroepen tot hardere sancties tegen Rusland. Hij wil dat de oliekraan uit Rusland verder wordt dichtgedraaid en het land helemaal wordt afgesloten van het banksysteem.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden zijn massaal op de toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky afgekomen. Ook bij de grootste fractie, die van de PVV, zaten de bankjes nagenoeg vol. De partij van Geert Wilders is doorgaans erg kritisch op de Nederlandse steun voor Oekraïne in de slepende oorlog met Rusland. D66-leider Rob Jetten ontbrak wegens privéomstandigheden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Femke Wiersma (Landbouw, BBB) wil in stappen naar strengere regels voor het welzijn van dieren in de veehouderij. In 2040 moeten dieren in stallen leven waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Koeien gaan bijvoorbeeld vaker naar buiten, biggen blijven langer bij het moedervarken en kippen krijgen meer ruimte.
5 uur geleden