Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: voltooid leven is aan Kamer, niet aan formatie

Hoekstra: voltooid leven is aan Kamer, niet aan formatie

DEN HAAG (ANP) - Een stemming op het CDA-congres over de kwestie-voltooid leven zal de formatie niet in de weg zitten, denkt CDA-leider Wopke Hoekstra. De christendemocraat vindt namelijk dat dit soort medisch-ethische kwesties aan individuele Tweede Kamerleden moet worden gelaten. "Dit is niks nieuws en het is een zeer te verdedigen lijn", zegt Hoekstra. Samenwerking met Kaag zal er niet lastiger op worden, denkt hij. "Geen sprake van."

Een groep leden zal de CDA-fractie tijdens het congres van zaterdag oproepen om "niet mee te werken aan invoering van een dergelijke wet", waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken zonder medisch lijden. Hoekstra zegt dat hij op het congres wederom zal uitspreken dat voltooid leven een vrije kwestie is. Dat is ook de mening van het bestuur, hoewel de CDA-top wel adviseert de resolutie over te nemen. In de resolutie zelf staat juist dat de wet wet onverenigbaar is met het fundament van het CDA, en dat het niet een vrije kwestie voor volksvertegenwoordigers mag zijn.

Volgens Hoekstra wordt de formatie dan ook niet zozeer lastig door dit onderwerp, maar is dat het al vanwege andere redenen. De formatie zit vast omdat verschillende partijen elkaar uitsluiten. De onlangs aangetreden informateur Johan Remkes moet een doorbraak zien te bewerkstelligen, en gaat op zoek naar een minderheidskabinet bestaande uit een combinatie van VVD, CDA en D66.

Als de wet-voltooid leven wordt aangenomen, kunnen mensen ouder dan 75 met een langdurige en onveranderlijke stervenswens de mogelijkheid krijgen om een einde te maken aan hun leven. In de vorige kabinetsperiode waren dit soort ethisch gevoelige onderwerpen uitgesteld, omdat D66 lijnrecht tegenover de ChristenUnie en in mindere mate het CDA stond.

D66 wil, nadat de partij er na de verkiezingen zetels bijkreeg, op dit punt bewegen. D66-leider Sigrid Kaag wil de medisch-ethische kwesties dus niet van tevoren vastleggen in een coalitieakkoord. "Het is aan het geweten en individuele overtuiging van ieder Kamerlid." Ze verwacht dat ook binnen haar fractie D66'ers anders zullen stemmen dan de partij en de wet dus niet steunen. Ook Kaag denkt dat het CDA-voorstel niet voor problemen zal zorgen.

Meer uit Politiek

PVV en CDA geven nog geen duidelijkheid over steun asielwetten

DEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.

7 minuten geleden
CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

34 minuten geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

36 minuten geleden
Tweede Kamer verwerpt twee aanscherpingen van PVV op asielwet

DEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.

39 minuten geleden
Struycken kijkt naar Britse sancties tegen genitale verminking

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren zoals in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.

1 uur geleden
Zorgen Bontenbal over tweestatusstelsel niet weg na brief Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.

1 uur geleden
Schoof in toespraak: slavernijverleden is 'iets van iedereen'

AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.

4 uur geleden