Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra vindt lekken miljoenennota 'ongemakkelijk'

Hoekstra vindt lekken miljoenennota 'ongemakkelijk'

BERLIJN (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het "ongemakkelijk" dat de miljoenennota opnieuw gelekt is. "Ik ben degene die graag wil wachten op Prinsjesdag", verklaarde hij na afloop van de eerste fysieke bijeenkomst sinds februari met zijn EU-collega's in Berlijn. "Ik zou dat graag anders willen maar het lekken is niet van het laatste jaar", zei hij enigszins berustend. Dinsdag biedt Hoekstra het traditionele koffertje met de miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

Hoekstra zei dat er "geen september" was de afgelopen jaren waarin zoveel onzekerheid heerst over de economie. Vooral de gevolgen van een nieuwe lockdown, mocht dat zover komen, zijn een spookbeeld. Het is volgens de CDA-bewindsman dan ook "niet verstandig" als de eurolanden binnen afzienbare tijd de strenge Europese begrotingsregels weer zouden toepassen.

Vanwege de coronacrisis zijn de eisen voor het nationale begrotingstekort (maximaal 3 procent van het binnenlands nationaal product en geen staatsschuld boven de 60 procent van het bnp) tijdelijk losgelaten. "Een aantal landen vindt wel dat we er op gegeven moment volgend jaar weer mee moeten beginnen", aldus Hoekstra, maar hij wil zelf "pragmatisch naar volgend jaar kijken". "Begrotingsregels zijn een middel voor een doel maar het heeft geen zin ze nu toe te passen."

In oktober sturen de EU-landen elk jaar hun ontwerpbegrotingen naar Brussel ter beoordeling. Hoekstra zei er rekening mee te houden dat de EU-regels in 2021 nog niet of maar gedeeltelijk zullen worden toegepast.

.

Meer uit Politiek

Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

7 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

9 uur geleden
Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

12 uur geleden
Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd in nieuwe Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er.

13 uur geleden
Plasterk praat volgende week met aantal fractievoorzitters verder

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk praat volgende week met een aantal fractievoorzitters verder over mogelijke vervolgstappen in de formatie, vertelde hij in een gesprek met journalisten. De verkenner heeft vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer laten weten dat hij niet zoals eerder voorgenomen op dinsdag 5 december verslag uit kan brengen.

13 uur geleden
Toespraak Rutte: hardere inspanning nodig om klimaatdoel te halen

DUBAI (ANP) - Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad moet de wereld zich harder inspannen, zegt demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak op de klimaattop in Dubai. Hij vindt het tijd worden dat wereldleiders actie ondernemen om hun beloftes te halen.

14 uur geleden
Referendum GL-PvdA over gezamenlijke lijst voor verkiezingen EP

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA stellen de leden van beide partijen voor om met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen. De leden kunnen komende week in een referendum laten weten wat zij hiervan vinden. De Europese verkiezingen zijn in juni volgend jaar.

14 uur geleden