Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra vindt dat Zweden NAVO-lid moet zijn op zomertop Vilnius

Hoekstra vindt dat Zweden NAVO-lid moet zijn op zomertop Vilnius

OSLO (ANP) - Zweden moet al vóór de komende top van de NAVO in Vilnius lid zijn van het bondgenootschap. Dat vindt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Het is "hoog tijd" dat Zweden lid wordt, benadrukte hij tijdens een informele NAVO-vergadering in Oslo.

Zweden moet in Vilnius als volwaardig lid aan tafel zitten, liet Hoekstra na de NAVO-vergadering weten. De NAVO-top in de hoofdstad van Litouwen is op 11 en 12 juli. Nederland was een van de eerste landen van de NAVO die het Zweedse lidmaatschap ratificeerde.

Op Turkije en Hongarije na hebben alle 31 lidstaten van de NAVO hun goedkeuring gegeven aan de toetreding van Zweden. Dat vroeg het lidmaatschap aan na de Russische inval in Oekraïne. Dat deed het land samen met Finland, dat inmiddels al wel is toegetreden.

De Turkse regering stelt eisen aan het Zweedse lidmaatschap. Ankara eist dat Stockholm meer stappen neemt tegen leden van de Koerdische PKK die daar verblijven. Zweden zegt dat het aan alle eisen van Turkije heeft voldaan. De Hongaarse regering zegt dat ratificatie een zaak is van het Hongaarse parlement, dat zich stoort aan Zweedse kritiek op de beroerde staat van democratie en rechtsstaat in Hongarije.

Meer uit Politiek

Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

19 minuten geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

1 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

1 uur geleden
Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan. Maar demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil eerst nog een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden, zei hij tijdens een debat. Onder meer GroenLinks-PvdA, SP en NSC wezen erop dat er al tal van onderzoeken liggen die aantonen dat het al jaren flink mis is op de gesloten afdelingen.

2 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

2 uur geleden
Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

3 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

3 uur geleden