Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra verwacht snel duidelijkheid over EU-herstelfonds

Hoekstra verwacht snel duidelijkheid over EU-herstelfonds

BRUSSEL (ANP) - Minister Wopke Hoekstra verwacht dat binnen enkele weken meer duidelijkheid komt over de omvang en structuur van het beoogde Europese wederopbouwfonds. Hij denkt dat de Europese Commissie de discussie over het fonds zal koppelen aan de discussie over de meerjarenbegroting van de EU (MFK) van 2021 tot en met 2027. "Dat is niet onlogisch", zei hij na afloop van overleg met zijn Europese collega's. De commissie presenteert naar verwachting eind deze maand nieuwe voorstellen voor het MFK.

Over de manier waarop de EU-landen gezamenlijk de onvermijdelijke recessie door de coronacrisis het hoofd moeten bieden bestaat grote onenigheid. Nederland en Duitsland willen geen euro-obligaties gaan uitgeven, maar de Franse president Emmanuel Macron zegt in een interview met de Financial Times donderdag dat er "geen andere keuze" is dan een fonds opzetten dat wordt gevuld door gezamenlijk schuld aan te gaan om zwaar getroffen lidstaten te financieren. "Anders stort de EU als politiek project in".

Vorige week sloten de ministers van de eurozone (Eurogroep) al een akkoord over een miljardenpakket ter waarde van 540 miljard euro waarmee kredieten op de korte termijn vrijkomen. Maar dat is niet genoeg. Nadat de 'lockdown’ in Europa is opgeheven moet er een herstelplan komen voor de economieën, volgens Eurogroepvoorzitter Mario Centeno ter waarde van zeker 1500 miljard euro. In dat akkoord staat dat daarvoor 'innovatieve financiële instrumenten' zullen worden gebruikt. Het is aan de regeringleiders om te bedenken hoe dan.

Hoekstra wil er nog geen getal opplakken. "Laten we eerst kijken welk probleem we moeten oplossen, hoe we het oplossen, welk budget daarvoor nodig is en dan hoe je aan het geld komt om het op te lossen."

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

15 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

16 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

17 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

20 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

21 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden