Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het "totaal niet pijnlijk" dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het "heel goed" te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

Wel weet Hoekstra al dat hij op zichzelf gaat stemmen dit jaar. "Die gelegenheid laat ik niet lopen."

De kwestie doet denken aan de vroegere CDA-premier Ruud Lubbers, die in 1994 zijn opvolger Elco Brinkman liet vallen door niet op hem te stemmen maar voor de nummer drie Ernst Hirsch Ballin koos. Daarna kelderde de partij in de peilingen. Maar die vergelijking ziet Hoekstra niet. "Welnee, het gaat tussen Hugo en mij uitstekend."

Grapperhaus 'helemaal voor' Hoekstra

Tijdens de leiderschapsverkiezingen van de partij vorig jaar, die eerst tussen De Jonge en Pieter Omtzigt werd uitgevochten, zou Hoekstra zich achter Omtzigt hebben geschaard. Nadat De Jonge terugtrad als lijsttrekker, nam Hoekstra zijn plaats in.

Ook De Jonge zegt dat mensen er niet teveel achter moeten zoeken. Hij vindt alleen dat Van den Brink het "verdient om de Kamer in te gaan, daar zou iedereen van opknappen".

Hoekstra kan dit jaar wel op steun rekenen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Die is "helemaal voor" de CDA-leider.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

tati 1 1 maand geleden
het geslijm en hielen likken is al goed aan de gang, wat is politiek soms toch komisch

Meer uit Politiek

Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

2 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

2 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden
Hoekstra: niet te zeggen hoelang vertrouwen herstellen gaat duren

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra durft niet te zeggen hoelang het gaat duren om het vertrouwen tussen de politieke partijen te herstellen. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

3 dagen geleden
Wilders hoopt na ruzies op vriendelijker gesprek met informateur

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat hij vrijdag een "vriendelijker" gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink gaat hebben dan de vorige drie keer dat ze elkaar in een formatie spraken. Tijdens de formaties van 2010 en 2017 liep het volgens de PVV-leider uit op ruzie met de informateur.

3 dagen geleden
Marijnissen over formatie: bal bij VVD en D66, SP niet met Rutte

DEN HAAG (ANP) - Het is aan de VVD en D66 om de formatie-impasse te doorbreken, vindt SP-leider Lilian Marijnissen. Maar het is voor haar zo goed als uitgesloten dat de SP gaat meeregeren als Mark Rutte de leider blijft van de VVD.

3 dagen geleden