Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra steunt eventueel NAVO-lidmaatschap van Finland

Hoekstra steunt eventueel NAVO-lidmaatschap van Finland

HELSINKI (ANP) - Nederland steunt een eventueel verzoek van Finland om lid te worden van de NAVO. "We staan er zeer voor open", zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een bezoek aan Finland.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat Finland gaat doen, verklaarde de Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie met Hoekstra. Finland werkt al jaren nauw samen met de NAVO. Hoekstra zei te willen afwachten welke stappen de Finnen willen zetten.

Door de Russische invasie in Oekraïne is de houding in Finland omgeslagen. De Finnen wilden nooit lid worden van het bondgenootschap, maar na de invasie is een meerderheid voor toetreding, bleek uit een peiling onlangs.

Historische wending

De oorlog heeft voor een historische wending in de Finse relatie met Rusland gezorgd. Helsinki heeft de zijde van Kiev gekozen en geweren, munitie en antitankwapens aan Oekraïne geleverd. Ook werden Rusland sancties opgelegd.

Hoekstra was in Helsinki om wat langer te kunnen praten met zijn Finse collega. Hij wilde horen hoe de Finnen, die een grens van 1300 kilometer delen met de Russen, kijken naar hun banden met Moskou.

Baltische staten

Volgens Haavisto voelt iedereen in de EU zich bedreigd door de aanval van de Russen. Hij prees de snelle reactie van de Europese Unie. Hij maakt zich nu echter "ernstig zorgen" over de Russische aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne en de humanitaire nood die ontstaat.

Helsinki was de eerste stop op Hoekstra's reis langs vier noordelijke landen die grenzen aan Rusland. Hij doet tijdens de tweedaagse reis ook de Baltische staten aan. Finland, Estland en Letland bezoekt de bewindsman op één dag. Hij is wat langer in Litouwen waar Nederlandse militairen zijn gelegerd.

Meer uit Binnenland

Ali B reageert op strafeis: ik heb zin in het pleidooi

HAARLEM (ANP) - Na het horen van de strafeis heeft Ali B vrijdag in de rechtbank in Haarlem direct de pers te woord gestaan. "Ik heb ongelooflijk veel zin in het pleidooi", reageerde de rapper.

23 minuten geleden
OM eist drie jaar cel in zedenzaak tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van drie jaar tegen de rapper geëist. De 42-jarige artiest wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, onder wie een ex-kandidaat van The Voice of Holland en zangeres Ellen ten Damme.

48 minuten geleden
OM: enige wat Jill Helena wil is dat Ali B zijn misstap erkent

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. Dit zou zijn gebeurd in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest bij de dochter van Frank de Boer in Monnickendam, waar ze samen optraden.

1 uur geleden
OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

2 uur geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

2 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

4 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

7 uur geleden