Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra roept op tot de-escalatie op de Westelijke Jordaanoever

Hoekstra roept op tot de-escalatie op de Westelijke Jordaanoever

NEW YORK (ANP) - Buitenlandminister Wopke Hoekstra heeft zijn zorgen geuit over het geweld dat plaatsvond bij een Israëlische inval woensdag in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij zijn volgens het Palestijnse gezondheidsministerie tien Palestijnen gedood, onder wie burgers en zeker één minderjarige. Ook zijn meer dan honderd mensen naar het ziekenhuis gebracht.

Op sociale media dringt Hoekstra aan op de-escalatie. "Diep bezorgd over het geweld in #Nablus vandaag. Mijn gedachten zijn bij de getroffenen. De-escalatie moet de hoogste prioriteit hebben om meer slachtoffers te voorkomen", schrijft de minister in een bericht waarin hij ook een verklaring deelt van EU-buitenlandchef Josep Borrell. Die zegt dat de EU de burgerdoden betreurt en "diep verontrust" is over het toenemende geweld op de Westelijke Jordaanoever. "Het is van het grootste belang dat alle partijen werken aan het herstel van de rust en het de-escaleren om meer slachtoffers te voorkomen."

Ook wijst Borrell op de verklaring van de VN-Veiligheidsraad van maandag waarin staat dat het Israëlische beleid rond illegale nederzettingen de "vrede bemoeilijkt" en de beoogde tweestatenoplossing in gevaar brengt. Ook de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, steunden de berisping vanuit de Veiligheidsraad.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het een inval op de bezette Westelijke Jordaanoever uitvoerde, maar sprak niet over slachtoffers. Het doel van de operatie zou de militante groep De Leeuwenkuil zijn. Bijna een maand geleden kwamen negen Palestijnen om door een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp bij Jenin.

Meer uit Buitenland

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

1 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

1 uur geleden
Media: opkomst gering bij nieuw protest Suriname

PARAMARIBO (ANP) - De opkomst bij een nieuw, groots aangekondigd protest in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is gering, melden media. Ruim een maand geleden liep daar een antiregeringsbetoging volledig uit de hand. Zelfs het parlement werd bestormd.

2 uur geleden
Held uit 'Hotel Rwanda' komt vrij en zou Afrikaanse land verlaten

KIGALI (ANP/AFP) - Een Rwandees die beroemd werd als held in de film Hotel Rwanda en in zijn dictatoriaal geregeerde land 25 jaar cel kreeg wegens 'terrorisme' komt waarschijnlijk zaterdag na meer dan negenhonderd dagen vast te hebben gezeten vrij. Hij zou dan via Qatar uitwijken naar de VS. De celstraf wegens steun aan een terroristische beweging is volgens het Rwandese regime 'omgezet'. Paul Rusesabagina (68) was tijdens de volkerenmoord op de Tutsi-minderheid in Rwanda in 1994 manager in een luxehotel in de hoofdstad Kigali en heeft daar talrijke Tutsi's beschermd en gered.

3 uur geleden
Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou "nog maar het begin" zijn geweest.

5 uur geleden
Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

5 uur geleden
Frankrijk verbiedt TikTok op werktelefoons van ambtenaren

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk gaat TikTok verbieden op de werktelefoons van ambtenaren. De app wordt verbannen om de cyberveiligheid van instellingen en ambtenaren te garanderen, aldus de Franse regering.

6 uur geleden