Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: praten over bestempelen Rusland als terroristische staat

Hoekstra: praten over bestempelen Rusland als terroristische staat

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid met landen in de EU- en NAVO-landen te praten over het bestempelen van Rusland als sponsor van terrorisme. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei woensdag in de Tweede Kamer er weinig voor te voelen de stap alleen te nemen.

Het Europees Parlement besloot eerder op de dag Rusland voortaan te typeren als een sponsor van terrorisme. Dat heeft vooral symbolische waarde. De parlementaire assemblee van de NAVO verklaarde dit weekeinde al Rusland onder het huidige regime tot terroristische staat. Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Ruben Brekelmans (VVD) wilden weten hoe het kabinet tegen deze kwalificatie aankijkt.

Hoekstra wil over de aanduiding ook nog eens met zijn juristen spreken. Het karakteriseren van Rusland onder het huidige regime als terreurstaat heeft volgens hem voor Nederland weinig repercussies. Maar "ik begrijp heel goed dat men tot deze kwalificatie is gekomen" want Rusland "terroriseert de boel" in Oekraïne.

Het kabinet voelt verder niets voor de suggestie om Rusland te schorsen of zelfs uit de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te zetten. Het is volgens Hoekstra nog een van de weinig gremia waar met Moskou over de veiligheid op het Europese continent kan worden gesproken. De statuten van de OVSE kennen volgens hem ook geen mechanisme om een lidstaat te schorsen of uit de organisatie te zetten.

Rusland blokkeert onder meer de begroting van de OVSE en verzet zich tegen een OVSE-missie in Oekraïne.

Meer uit Binnenland

COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

51 minuten geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

5 uur geleden
Johan Derksen voor het eerst in top 3 Media100, Arjen Lubach op 1

AMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.

5 uur geleden
Barendrecht wil alsnog opvanglocatie bij grens met Rotterdam

BARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

5 uur geleden
Grote spoorstaking in Duitsland begonnen, veel hinder verwacht

BERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.

5 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

7 uur geleden
Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

7 uur geleden