Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

Volgens Hoekstra, net twee maanden in functie, staat er veel op het spel. Tegelijk erkent hij dat de geopolitieke randvoorwaarden moeilijk zijn, schrijft NRC. "Ik proef dat in alle gesprekken die ik voer. Bij de een staat die rampzalige oorlog die de Russen Oekraïne aandoen heel hoog in de frontaalkwab. Bij anderen is dat de grote onrust in het Midden-Oosten. Maar denk ook aan de spanning in de Indo-Pacific."

In die wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten, waarin iedereen zijn eigen, uiteenlopende belangen behartigt, is het moeilijk onderhandelen over klimaat. "Je moet daarom realistisch zijn over hoe lastig de wedstrijd is die we met elkaar aangaan." Ook: "Eerlijk is eerlijk: daarmee is de kans op succes niet bijster groot, maar paradoxaal genoeg wel bitter noodzakelijk."

In het gesprek met NRC zegt Hoekstra nog dat hij uitgaat van de wetenschappelijke consensus dat de planeet alleen nog maar rode lijnen over heeft. "Het maakt het zowel makkelijker als moeilijker. Waar je in normale onderhandelingen kan zeggen 'we moeten ergens in het midden landen', is de harde realiteit hier dat dat niet goed genoeg is. Dus daarmee is dat een grote verantwoordelijkheid voor de EU en ook voor mij persoonlijk."

Hoekstra spreekt ook het voornemen uit om welvarendere voormalige ontwikkelingslanden, zoals de Golfstaten of China, onder druk te zetten om meer te doen voor het klimaat. "Europa deelt onze ambitie met een hele grote groep landen uit de Global South. Dat biedt ruimte voor de onderhandelingen."

Hoekstra verwacht ten slotte niet dat zijn werk als klimaatcommissaris bemoeilijkt gaat worden door de uitslag van de Nederlandse verkiezingen, waarbij de klimaatsceptische PVV als winnaar uit de bus kwam. "Het klimaatbeleid is overwegend op Europees niveau vastgelegd. (...) Over de klimaataanpak is nog altijd behoorlijke consensus in Nederland."

Meer uit Binnenland

Volop beveiliging aanwezig rondom Bunker voor uitspraak Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Enkele uren voor aanvang van de uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is er al volop beveiliging aanwezig rondom de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank oordeelt dinsdag over zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi (46).

22 minuten geleden
Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

DEN HAAG (ANP) - Veel leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen aan het eind van het tweede schooljaar nog niet goed genoeg rekenen om hun opleiding succesvol te vervolgen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs is het daardoor niet zeker of de leerlingen uiteindelijk het wettelijke reken- en wiskundeniveau wel halen, en dat baart de inspectie zorgen omdat dat de leerlingen beperkt in hun toekomstmogelijkheden.

1 uur geleden
Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug om veiligheid

AMSTERDAM (ANP) - Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

1 uur geleden
Kleine voldoende voor BelastingTelefoon in onderzoek Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in vijftien jaar heeft de BelastingTelefoon een krappe voldoende gehaald in een onderzoek van de Consumentenbond. De dienst krijgt een 6,1. Toch is de consumentenorganisatie niet tevreden, "want er gaat nog te veel fout en de wachttijden zijn erg lang", aldus de belangenclub in een persbericht.

1 uur geleden
Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

1 uur geleden
Veel scholen met recht op voedselprogramma melden zich niet

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel (relatief) arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in omvangrijk liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten. Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

4 uur geleden