Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement
STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.
Ex-buitenlandminister Hoekstra is voorgedragen door Nederland en commissievoorzitter Ursula von der Leyen om de vertrokken Frans Timmermans op te volgen. Maar Timmermans was een groene sociaaldemocraat, terwijl de gewezen CDA-leider van dezelfde christendemocratische snit is als Von der Leyen. En die christendemocraten doen niet langer mee met de brede middencoalitie waarop de voortvarende Europese aanpak van klimaatverandering steunde, klagen linkse en groene Europarlementariërs. Ze trappen juist op de rem.
Hoekstra moet maandag vanaf 18.30 uur linkse en liberale critici overtuigen dat het klimaat en de Europese samenwerking bij hem heus in goede handen zijn. Vorige week deed hij het parlement al een reeks toezeggingen. Hoekstra stopte al een maand geleden als minister om zich in te lezen en liep Europarlementariër na Europarlementariër af om die voor zich te winnen. Hij is er klaar voor, klinkt het om hem heen.
De aspirant-Eurocommissaris heeft wel de pech dat de verkiezingskoorts in het Europees Parlement oploopt. Ook de middenpartijen verkiezen steeds vaker het duel boven de deal. Het parlement kan de benoeming van Hoekstra officieel niet blokkeren, maar hem of Von der Leyen wel bewegen er vanaf te zien.
Dat is wel onwaarschijnlijk. Het parlement wil de verstandhouding met de commissie niet volstrekt verpesten en de klimaatportefeuille ook niet lang onbeheerd laten. Maar als vriend en vijand Hoekstra door het ijs zien zakken, is een afwijzing door het parlement niet uitgesloten.
Mogelijk laat het parlement het bij een herexamen. Dat zou volgende week kunnen plaatsvinden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VVD-vicepremier en klimaatminister Sophie Hermans, die een belangrijke rol speelde in de formatie, zegt dat de coalitie niets verkeerds bedoelde met een passage uit het regeerakkoord over gas uit Groningen. Daarin staat "geen Gronings gas meer", maar daarmee wordt bedoeld dat alleen uit het grote Groningenveld geen gas meer wordt gewonnen. Hermans zegt dat de passage "naar eer en geweten" is opgeschreven.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat "heel snel" de vreemdelingenwet deels buiten werking stellen en crisismaatregelen nemen. Die voorstellen worden "voorgelegd aan de ministerraad" en kunnen dan vrijwel meteen van kracht worden.
14 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft de ruimte om een waarschuwing te geven als een bedrijf werk laat doen door een zelfstandige dat in loondienst moet worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari gaat de fiscus optreden tegen schijnconstructies, maar dat zal niet in alle gevallen direct tot naheffingen leiden, zegde staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) toe aan de Tweede Kamer. Maar een waarschuwing (officieel een aanwijzing) wordt niet meer de norm, zoals nu nog het geval is.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) is de nieuwe rapporteur voor de rechtstaat Hongarije. Vanuit die rol gaat ze zich onder meer inzetten voor het opschorten van het stemrecht van Hongarije binnen de Europese Unie. Volgens Strik heeft de Hongaarse minister-president Viktor Orbán "de bijl volledig in de rechtsstaat gezet" en keert Hongarije de Europese Unie steeds meer de rug toe.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën houdt ook na 1 januari 2025 schijnzelfstandigen aan bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Deze organisatie regelt de compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal. Het inhuren van zelfstandigen voor werk dat eigenlijk door iemand in loondienst moet worden uitgevoerd, mag al niet. Maar de Belastingdienst zelf gaat hier vanaf 1 januari ook daadwerkelijk op handhaven.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland levert voor miljarden euro's aan wapens aan Oekraïne en die mogen wat het kabinet betreft ook tegen doelen in Rusland worden ingezet. Maar coalitiepartij PVV kan niet zeggen of die achter dat beleid staat, bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. Tot verbazing van de VVD.
19 uur geleden