Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

Ex-buitenlandminister Hoekstra is voorgedragen door Nederland en commissievoorzitter Ursula von der Leyen om de vertrokken Frans Timmermans op te volgen. Maar Timmermans was een groene sociaaldemocraat, terwijl de gewezen CDA-leider van dezelfde christendemocratische snit is als Von der Leyen. En die christendemocraten doen niet langer mee met de brede middencoalitie waarop de voortvarende Europese aanpak van klimaatverandering steunde, klagen linkse en groene Europarlementariërs. Ze trappen juist op de rem.

Hoekstra moet maandag vanaf 18.30 uur linkse en liberale critici overtuigen dat het klimaat en de Europese samenwerking bij hem heus in goede handen zijn. Vorige week deed hij het parlement al een reeks toezeggingen. Hoekstra stopte al een maand geleden als minister om zich in te lezen en liep Europarlementariër na Europarlementariër af om die voor zich te winnen. Hij is er klaar voor, klinkt het om hem heen.

De aspirant-Eurocommissaris heeft wel de pech dat de verkiezingskoorts in het Europees Parlement oploopt. Ook de middenpartijen verkiezen steeds vaker het duel boven de deal. Het parlement kan de benoeming van Hoekstra officieel niet blokkeren, maar hem of Von der Leyen wel bewegen er vanaf te zien.

Dat is wel onwaarschijnlijk. Het parlement wil de verstandhouding met de commissie niet volstrekt verpesten en de klimaatportefeuille ook niet lang onbeheerd laten. Maar als vriend en vijand Hoekstra door het ijs zien zakken, is een afwijzing door het parlement niet uitgesloten.

Mogelijk laat het parlement het bij een herexamen. Dat zou volgende week kunnen plaatsvinden.

Meer uit Politiek

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

49 minuten geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

1 uur geleden
SP'er Marijnissen wil snel duidelijkheid over verkenning

DEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.

3 uur geleden
Scheidend Tweede Kamerlid Kwint voorzitter nieuwe vechtsportbond

ROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.

3 uur geleden
CDA blijft bij standpunt: in oppositie en niet in kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".

3 uur geleden
Cultuursector prijst Uslu voor 'cultuurhart', maar laakt vertrek

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).

5 uur geleden
Verkiezingsuitslagen Rotterdam en Assen aangepast na hertelling

DEN HAAG (ANP) - In Rotterdam en Assen is de uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen aangepast na het hertellen van stemmen. In Rotterdam kregen enkele partijen er stemmen bij, in Assen veranderde alleen de verdeling van stemmen binnen twee partijen.

5 uur geleden