Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: minder zorg om staatsschuld dan om economische schade

Hoekstra: minder zorg om staatsschuld dan om economische schade

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is minder bezorgd om de hoge uitgaven die het kabinet momenteel doet om banen te behouden, dan om de economische schade die de coronacrisis anders op de lange termijn kan veroorzaken. Het belangrijkste is om "de trein op de rails te houden", zegt de bewindsman in een toelichting op de Miljoenennota.

Hoekstra erkent dat de economie al flinke schade heeft opgelopen die deels permanent is. De economische groei die door de coronacrisis is uitgebleven, zal niet helemaal worden ingehaald. "We zijn een deel van de groei kwijtgeraakt, en dat heeft ook gevolgen voor de overheidsfinanciën op de lange termijn", zegt de bewindsman.

Toch is het kabinet bereid fors te blijven investeren, in behoud van werkgelegenheid maar ook in blijvende versterking van de economie. De staatsschuld loopt daardoor flink op en Hoekstra ziet geen aanleiding om snel weer over te gaan op bezuinigingen om die weer omlaag te krijgen. "Als je een pad vindt met duurzame economische groei, in combinatie met hervormingen, dan is dat een verstandigere weg."

Verleden

Het verleden heeft volgens Hoekstra laten zien dat Nederland veel tegelijk voor elkaar kan krijgen als het economisch goed gaat. De afgelopen jaren bijvoorbeeld zorgde de economische bloei ervoor dat de staatsschuld flink kon worden verlaagd, terwijl er toch ruimte overbleef voor extra investeringen en lastenverlichtingen voor burgers en bedrijven.

In de begroting voor volgend jaar heeft het kabinet er volgens Hoekstra ook bewust voor gekozen een aantal "kwetsbaarheden" aan te pakken. Zo wordt een begin gemaakt met hervormingen op de arbeidsmarkt door het fiscale verschil tussen flex- en vast werk te verkleinen. Ook krijgen jonge starters op de woningmarkt een zetje in de rug doordat zij geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.

Hoekstra onderstreept nog maar eens hoe onzeker corona alle ramingen en voorspellingen maakt. "Er zijn flinke uitschieters naar boven mogelijk, als er een vaccin komt en een snel economische herstel, maar ook het tegenovergestelde, als er een tweede lockdown komt met alle gevolgen van dien."

Meer uit Politiek

Marijnissen (SP): aandeelhouders, dit is nog maar het begin

ARNHEM (ANP) - Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

10 uur geleden
PvdD wil op congres fel intern conflict achter zich laten

DEN BOSCH (ANP) - Leden van het door interne conflicten geplaagde Partij voor de Dieren komen bijeen in Den Bosch. Op het congres hoopt de partijtop weer vooruit te kijken en het "gedoe", zoals de zeer publieke ruzie tussen partijleider Esther Ouwehand en het voormalige bestuur in de partij wordt genoemd, achter zich te laten. Het is de vraag of de strijdbijl inderdaad wordt begraven en of de partij geen schade heeft opgelopen met de verkiezingen in het vooruitzicht.

10 uur geleden
Te weinig vrouwen op Volt-lijst en daardoor vallen ook 5 mannen af

DEN HAAG (ANP) - Voor de kandidatenlijst van Volt zijn niet genoeg geschikte vrouwen beschikbaar, en daardoor vallen ook vijf mannen af die kandidaat konden zijn. Volt wil precies evenveel mannen als vrouwen op de lijst, ook wel 'pariteit' genoemd.

11 uur geleden
Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA is al vaker doodverklaard, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal na zijn toespraak tot het partijcongres zaterdag in Den Bosch. Maar de partij komt er weer bovenop, bezweert hij. "Dat gaan we opnieuw laten zien."

11 uur geleden
Dassen wil met Volt als 'breekijzer' oude systemen vervangen

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij Volt moet een "breekijzer" worden waarmee wordt afgerekend met oude systemen, zegt partijleider Laurens Dassen tijdens het congres van zijn partij in Den Haag. Radicale keuzes zijn volgens hem daarom nodig, omdat mens, natuur en klimaat het anders afleggen.

11 uur geleden
BBB-lijst definitief: fractiemedewerker naar verkiesbare plek

DEN HAAG (ANP) - De leden van de BBB hebben zaterdag de kandidatenlijst definitief vastgesteld. De opvallendste wijziging is de positie van fractiemedewerker Alexander Hendriks (26). Hij gaat van de 25e naar de veertiende plek en komt daarmee op een verkiesbare plaats. De partij, die zich vooral sterk maakt voor het platteland, staat volgens de laatste I&O-peiling op veertien zetels.

12 uur geleden
Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in Spanje Clara Panella Gómez bekend tijdens het Volt-congres in Den Haag.

12 uur geleden