Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: keuze uit overtuiging om CDA te gaan leiden

Hoekstra: keuze uit overtuiging om CDA te gaan leiden

DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra zegt dat de keuze om zich beschikbaar te stellen als lijsttrekker voor het CDA "een keuze uit overtuiging is". Maar eigenlijk kon hij ook geen andere keuze maken toen het partijbestuur "een klemmend beroep" op hem deed, omdat hij veel aan het CDA en aan Nederland te danken heeft. Het land verkeert "ín een fase waarin je geen nee kan zeggen", zei Hoekstra zaterdag in een toelichting op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.

Het verzoek kwam voor hem als "een grote verrassing, een donderslag bij heldere hemel". Hij heeft voordat hij instemde overlegd met zijn gezin. Zijn vrouw was meteen enthousiast. Dat hij zich in het voorjaar niet kandidaat stelde en nu opeens wel, komt volgens hem onder meer door de andere omstandigheden. Nederland staat er nu slechter voor met meer schade door de aanhoudende coronagolf en destijds waren er andere kandidaten, zegt hij. Ook vond hij Hugo de Jonge, die donderdag terugtrad, een heel goede lijsttrekker.

Door de coronacrisis zitten veel mensen met grote onzekerheden, stelt Hoekstra. Hij hoopt nieuwe perspectieven te bieden en dat samen met alle andere CDA'ers te doen, in het kabinet, in het parlement, maar ook met de mensen in het land. Het belangrijkste voor de partij is om nu eenheid en saamhorigheid te tonen. Ook zonder corona staat Nederland volgens hem voor grote uitdagingen.

Het is zijn ambitie om met het CDA de grootste te worden maar in ieder geval dertig zetels te halen bij de verkiezingen in maart. Volgens hem hoort dat aantal bij een partij als het CDA, die altijd verantwoordelijkheid heeft genomen en neemt. Het CDA staat nu in de peilingen op ongeveer de helft daarvan. Met zo'n korte tijd wordt dat hard werken, beaamt Hoekstra. "Er moet veel gebeuren."

De leden van het CDA kunnen zich op 9 januari uitspreken over de kandidatuur van Hoekstra en de andere kandidaten op de lijst.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

4 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

10 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

23 uur geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden