
Hoekstra: keuze uit overtuiging om CDA te gaan leiden
DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra zegt dat de keuze om zich beschikbaar te stellen als lijsttrekker voor het CDA "een keuze uit overtuiging is". Maar eigenlijk kon hij ook geen andere keuze maken toen het partijbestuur "een klemmend beroep" op hem deed, omdat hij veel aan het CDA en aan Nederland te danken heeft. Het land verkeert "ín een fase waarin je geen nee kan zeggen", zei Hoekstra zaterdag in een toelichting op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.
Het verzoek kwam voor hem als "een grote verrassing, een donderslag bij heldere hemel". Hij heeft voordat hij instemde overlegd met zijn gezin. Zijn vrouw was meteen enthousiast. Dat hij zich in het voorjaar niet kandidaat stelde en nu opeens wel, komt volgens hem onder meer door de andere omstandigheden. Nederland staat er nu slechter voor met meer schade door de aanhoudende coronagolf en destijds waren er andere kandidaten, zegt hij. Ook vond hij Hugo de Jonge, die donderdag terugtrad, een heel goede lijsttrekker.
Door de coronacrisis zitten veel mensen met grote onzekerheden, stelt Hoekstra. Hij hoopt nieuwe perspectieven te bieden en dat samen met alle andere CDA'ers te doen, in het kabinet, in het parlement, maar ook met de mensen in het land. Het belangrijkste voor de partij is om nu eenheid en saamhorigheid te tonen. Ook zonder corona staat Nederland volgens hem voor grote uitdagingen.
Het is zijn ambitie om met het CDA de grootste te worden maar in ieder geval dertig zetels te halen bij de verkiezingen in maart. Volgens hem hoort dat aantal bij een partij als het CDA, die altijd verantwoordelijkheid heeft genomen en neemt. Het CDA staat nu in de peilingen op ongeveer de helft daarvan. Met zo'n korte tijd wordt dat hard werken, beaamt Hoekstra. "Er moet veel gebeuren."
De leden van het CDA kunnen zich op 9 januari uitspreken over de kandidatuur van Hoekstra en de andere kandidaten op de lijst.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geleden