Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: keuze uit overtuiging om CDA te gaan leiden

Hoekstra: keuze uit overtuiging om CDA te gaan leiden

DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra zegt dat de keuze om zich beschikbaar te stellen als lijsttrekker voor het CDA "een keuze uit overtuiging is". Maar eigenlijk kon hij ook geen andere keuze maken toen het partijbestuur "een klemmend beroep" op hem deed, omdat hij veel aan het CDA en aan Nederland te danken heeft. Het land verkeert "ín een fase waarin je geen nee kan zeggen", zei Hoekstra zaterdag in een toelichting op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.

Het verzoek kwam voor hem als "een grote verrassing, een donderslag bij heldere hemel". Hij heeft voordat hij instemde overlegd met zijn gezin. Zijn vrouw was meteen enthousiast. Dat hij zich in het voorjaar niet kandidaat stelde en nu opeens wel, komt volgens hem onder meer door de andere omstandigheden. Nederland staat er nu slechter voor met meer schade door de aanhoudende coronagolf en destijds waren er andere kandidaten, zegt hij. Ook vond hij Hugo de Jonge, die donderdag terugtrad, een heel goede lijsttrekker.

Door de coronacrisis zitten veel mensen met grote onzekerheden, stelt Hoekstra. Hij hoopt nieuwe perspectieven te bieden en dat samen met alle andere CDA'ers te doen, in het kabinet, in het parlement, maar ook met de mensen in het land. Het belangrijkste voor de partij is om nu eenheid en saamhorigheid te tonen. Ook zonder corona staat Nederland volgens hem voor grote uitdagingen.

Het is zijn ambitie om met het CDA de grootste te worden maar in ieder geval dertig zetels te halen bij de verkiezingen in maart. Volgens hem hoort dat aantal bij een partij als het CDA, die altijd verantwoordelijkheid heeft genomen en neemt. Het CDA staat nu in de peilingen op ongeveer de helft daarvan. Met zo'n korte tijd wordt dat hard werken, beaamt Hoekstra. "Er moet veel gebeuren."

De leden van het CDA kunnen zich op 9 januari uitspreken over de kandidatuur van Hoekstra en de andere kandidaten op de lijst.

Meer uit Politiek

ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

1 dag geleden
Bruins Slot vraagt onderzoek te doen naar bloedbad in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft Israël gevraagd onderzoek te doen naar een bloedbad donderdag in de Gazastrook. "Er is meer helderheid nodig over de toedracht." In Gaza kwamen tijdens het uitdelen van humanitaire hulp meer dan honderd mensen om het leven.

1 dag geleden
Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

1 dag geleden
DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.

1 dag geleden
Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt hoop op politieke samenwerking in welke vorm dan ook met BBB, VVD en NSC. Van die twee partijen wil VVD alleen meeregeren als NSC dat ook doet, en die partij wil juist liever gedogen. De VVD van Dilan Yeşilgöz heeft daarbovenop een voorkeur uitgesproken voor een extraparlementair kabinet. De formatie lijkt daarmee weer vastgelopen, maar Wilders wil nog niet naar andere partijen kijken, zegt hij na een gesprek met informateur Kim Putters.

1 dag geleden
Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.

1 dag geleden
Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

1 dag geleden