Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

DEN HAAG (ANP) - De uitgelekt notitie van Pieter Omtzigt is "heel vervelend en echt beschadigend", aldus CDA-leider Wopke Hoekstra, en roept volgens hem "heel veel vragen" op. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is "geen makkelijke fase" voor het CDA.

Volgens Hoekstra hebben sponsoren geen invloed gehad op het programma van de partij. "Daar is geen sprake van." Alles is volgens de regels gegaan, aldus Hoekstra. Sponsoren zouden volgens Omtzigt onder meer pogingen hebben gedaan "wijzigingen aan te brengen" in de CDA-plannen.

De notitie heeft geen invloed op de kabinetsformatie, zegt Hoekstra. "De formatie was niet met grote vaart op gang gekomen, maar wij gaan gewoon door met de verkennende gesprekken. Daar is wat mij betreft niets aan veranderd. Daarvoor is de animo niet afgenomen, maar ook niet toegenomen."

Kritiek op de partij

Hij is niet bang dat de partij uit elkaar gaat vallen. Omtzigt was de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA en heeft in de memo veel kritiek op de partij. Hij zit al maanden ziek thuis. De memo is bedoeld voor de commissie-Spies, die de gang van zaken bij het CDA rond de verkiezingen onderzoekt. De commissie komt begin juli met een rapport.

Omtzigt zegt in de notitie dat hij is tegengewerkt, weinig invloed had en zich soms zelfs "ronduit onveilig" voelde in de partij. Hij zou zijn uitgescholden door fractiemedewerkers. Ook zou hij "op onheuse wijze (zijn) gepasseerd als lijsttrekker" van de partij. Oud-voorzitter Rutger Ploum had hem het lijsttrekkerschap beloofd, mocht Hugo de Jonge plotseling uitvallen.

De Jonge

Hoekstra wil hier niet op ingaan. "Ik wil niet elk stukje van commentaar voorzien." Hoekstra werd aangewezen als lijsttrekker toen De Jonge in december het aanvoerderschap opgaf. Hij zei toen het ministerschap en de bestrijding van het coronavirus niet te kunnen combineren met het lijsttrekkerschap.

Volgens Omtzigt is vanuit het partijbestuur druk op De Jonge uitgeoefend om te stoppen. De Jonge wilde vrijdag niet ingaan op het document van Omtzigt. "Als ik zo'n bericht lees, heb ik allerlei ideeën over hoe het zit. En ik zou er heel graag op willen reageren, maar ik denk gewoon niet dat het verstandig is dat te doen."

Meer uit Politiek

Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

2 uur geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

3 uur geleden
Rijk gaat bij 'weigergemeenten' bestemming aanpassen voor azc

DEN HAAG (ANP) - Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

1 dag geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

1 dag geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

2 dagen geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan.

2 dagen geleden