Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

DEN HAAG (ANP) - De uitgelekt notitie van Pieter Omtzigt is "heel vervelend en echt beschadigend", aldus CDA-leider Wopke Hoekstra, en roept volgens hem "heel veel vragen" op. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is "geen makkelijke fase" voor het CDA.

Volgens Hoekstra hebben sponsoren geen invloed gehad op het programma van de partij. "Daar is geen sprake van." Alles is volgens de regels gegaan, aldus Hoekstra. Sponsoren zouden volgens Omtzigt onder meer pogingen hebben gedaan "wijzigingen aan te brengen" in de CDA-plannen.

De notitie heeft geen invloed op de kabinetsformatie, zegt Hoekstra. "De formatie was niet met grote vaart op gang gekomen, maar wij gaan gewoon door met de verkennende gesprekken. Daar is wat mij betreft niets aan veranderd. Daarvoor is de animo niet afgenomen, maar ook niet toegenomen."

Kritiek op de partij

Hij is niet bang dat de partij uit elkaar gaat vallen. Omtzigt was de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA en heeft in de memo veel kritiek op de partij. Hij zit al maanden ziek thuis. De memo is bedoeld voor de commissie-Spies, die de gang van zaken bij het CDA rond de verkiezingen onderzoekt. De commissie komt begin juli met een rapport.

Omtzigt zegt in de notitie dat hij is tegengewerkt, weinig invloed had en zich soms zelfs "ronduit onveilig" voelde in de partij. Hij zou zijn uitgescholden door fractiemedewerkers. Ook zou hij "op onheuse wijze (zijn) gepasseerd als lijsttrekker" van de partij. Oud-voorzitter Rutger Ploum had hem het lijsttrekkerschap beloofd, mocht Hugo de Jonge plotseling uitvallen.

De Jonge

Hoekstra wil hier niet op ingaan. "Ik wil niet elk stukje van commentaar voorzien." Hoekstra werd aangewezen als lijsttrekker toen De Jonge in december het aanvoerderschap opgaf. Hij zei toen het ministerschap en de bestrijding van het coronavirus niet te kunnen combineren met het lijsttrekkerschap.

Volgens Omtzigt is vanuit het partijbestuur druk op De Jonge uitgeoefend om te stoppen. De Jonge wilde vrijdag niet ingaan op het document van Omtzigt. "Als ik zo'n bericht lees, heb ik allerlei ideeën over hoe het zit. En ik zou er heel graag op willen reageren, maar ik denk gewoon niet dat het verstandig is dat te doen."

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 2 dagen geleden
en dat zegt de rat die dhr p omtzigt in de rug trapte. smerige huichelaar.
Hans0166 2 dagen geleden
meneer Wobke is diep in mijn waardering gezakt, het blijkt maar weer eens dat vrijwel niemand die zijn derriere op het rode pluche genesteld heeft nog een greintje eerlijkheid en openheid, én respect voor de kiezer heeft. De waarheid wordt door alleen daar professioneel vermoord.
Cees123 2 dagen geleden
Laat Omzigt de kar maar eens trekken. En gooi Rutte en Hoekstra er maar uit. Ik zie Rutte meer als dictator dan als politicus.
pbentschap 2 dagen geleden
In de gewone maatschappij lag je er allang uir

Meer uit Politiek

SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

6 uur geleden
Jongerenorganisatie GroenLinks, DWARS, heeft nieuwe voorzitter

ZOETERMEER (ANP) - De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, heeft een nieuwe voorzitter. Het is de 20-jarige Hiske Scholtens uit Zoetermeer. Scholtens volgt Sabine Scharwachter op.

9 uur geleden
CDA'ers roepen op tot vervroegd partijcongres na vertrek Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Binnen het CDA klinkt de roep om vervroegd een partijcongres te organiseren, nu prominent CDA'er Pieter Omtzigt heeft besloten de partij te verlaten. De Stichting Sociale Christendemocratie wil "opheldering en verantwoording" van het CDA-bestuur over de uitgelekte memo van Omtzigt. Daarin beschrijft hij hoe hij is tegengewerkt door de partij en zich op momenten "onveilig" binnen het CDA voelde.

14 uur geleden
Hamer: partijen naderen elkaar, stugheid is logisch in deze fase

DEN HAAG (ANP) - Partijen "naderen elkaar op de inhoud", zegt informateur Mariëtte Hamer. Dat betekent nog niet dat snel duidelijk wordt welke partijen straks deel uitmaken van het nieuwe kabinet, maar dat had Hamer naar eigen zeggen "na één ronde" ook niet verwacht. "Zo lang ben ik niet bezig, deze omtrekkende bewegingen zijn volstrekt logisch."

2 dagen geleden
Rutte ziet formatie niet moeilijker worden door Omtzigt-notitie

DEN HAAG (ANP) - De formatie zal niet moeilijker worden door de notitie van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, denkt VVD-leider Mark Rutte. Hij wilde vrijdag verder geen commentaar geven op de kwestie, behalve dat het zonder CDA het moeilijk wordt een meerderheidskabinet te vormen. D66-leider Sigrid Kaag wilde er ook geen uitspraken over doen.

2 dagen geleden
CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden die namens het CDA in het kabinet zitten, vinden dat de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingscampagne van de partij zich moet buigen over de notitie van Pieter Omtzigt die donderdag naar buiten kwam. In die notitie zegt Omtzigt zich onder meer niet gesteund te voelen door de ministers van zijn partij.

2 dagen geleden
Interim-voorzitter CDA: donoren hadden geen invloed op beleid

DEN HAAG (ANP) - Mensen die aan de verkiezingscampagne van het CDA hebben gedoneerd, hadden daarmee geen invloed op het beleid van de partij. Ook zijn alle regels rondom donaties aan politieke partijen "gerespecteerd". Dat zei interim-partijvoorzitter Marnix van Rij vrijdagochtend op Radio 1.

2 dagen geleden