Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

DEN HAAG (ANP) - De uitgelekt notitie van Pieter Omtzigt is "heel vervelend en echt beschadigend", aldus CDA-leider Wopke Hoekstra, en roept volgens hem "heel veel vragen" op. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is "geen makkelijke fase" voor het CDA.

Volgens Hoekstra hebben sponsoren geen invloed gehad op het programma van de partij. "Daar is geen sprake van." Alles is volgens de regels gegaan, aldus Hoekstra. Sponsoren zouden volgens Omtzigt onder meer pogingen hebben gedaan "wijzigingen aan te brengen" in de CDA-plannen.

De notitie heeft geen invloed op de kabinetsformatie, zegt Hoekstra. "De formatie was niet met grote vaart op gang gekomen, maar wij gaan gewoon door met de verkennende gesprekken. Daar is wat mij betreft niets aan veranderd. Daarvoor is de animo niet afgenomen, maar ook niet toegenomen."

Kritiek op de partij

Hij is niet bang dat de partij uit elkaar gaat vallen. Omtzigt was de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA en heeft in de memo veel kritiek op de partij. Hij zit al maanden ziek thuis. De memo is bedoeld voor de commissie-Spies, die de gang van zaken bij het CDA rond de verkiezingen onderzoekt. De commissie komt begin juli met een rapport.

Omtzigt zegt in de notitie dat hij is tegengewerkt, weinig invloed had en zich soms zelfs "ronduit onveilig" voelde in de partij. Hij zou zijn uitgescholden door fractiemedewerkers. Ook zou hij "op onheuse wijze (zijn) gepasseerd als lijsttrekker" van de partij. Oud-voorzitter Rutger Ploum had hem het lijsttrekkerschap beloofd, mocht Hugo de Jonge plotseling uitvallen.

De Jonge

Hoekstra wil hier niet op ingaan. "Ik wil niet elk stukje van commentaar voorzien." Hoekstra werd aangewezen als lijsttrekker toen De Jonge in december het aanvoerderschap opgaf. Hij zei toen het ministerschap en de bestrijding van het coronavirus niet te kunnen combineren met het lijsttrekkerschap.

Volgens Omtzigt is vanuit het partijbestuur druk op De Jonge uitgeoefend om te stoppen. De Jonge wilde vrijdag niet ingaan op het document van Omtzigt. "Als ik zo'n bericht lees, heb ik allerlei idee├źn over hoe het zit. En ik zou er heel graag op willen reageren, maar ik denk gewoon niet dat het verstandig is dat te doen."

Meer uit Politiek

Cultuursector prijst Uslu voor 'cultuurhart', maar laakt vertrek

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).

1 uur geleden
Verkiezingsuitslagen Rotterdam en Assen aangepast na hertelling

DEN HAAG (ANP) - In Rotterdam en Assen is de uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen aangepast na het hertellen van stemmen. In Rotterdam kregen enkele partijen er stemmen bij, in Assen veranderde alleen de verdeling van stemmen binnen twee partijen.

1 uur geleden
Provincies hebben 300 miljoen euro voor regionaal ov verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

1 uur geleden
NPO verrast door vertrek Uslu: veel succes

HILVERSUM (ANP) - De NPO is verrast door het nieuws van het vertrek van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media). Dat laat een woordvoerder donderdag desgevraagd weten. "We horen het nieuws ook zojuist", stelt een zegsman. "Wij wensen Gunay Uslu veel succes bij deze stap."

1 uur geleden
Minister: pijnlijke maatregelen om personeelstekort gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in de gevangenissen dwingt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) tot "pijnlijke" maatregelen. Hij gaat mannelijke veroordeelden die wachten op een oproep om hun straf uit te zitten (zelfmelders), voorlopig niet meer oproepen. Ook zelfmelders die al zijn opgeroepen, mogen voorlopig thuis blijven.

1 uur geleden
Gelderse gemeenten: grens is bereikt in opvang statushouders

ARNHEM (ANP) - Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

2 uur geleden
Zorgen bij GroenLinks-PvdA in Zuid-Holland om vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De fractie van GroenLinks-PvdA in de provincie Zuid-Holland maakt zich zorgen om de gezondheid van omwonenden van het vliegveld in Rotterdam. De grootste partij in de Zuid-Hollandse Staten heeft het college van Gedeputeerde Staten vragen gesteld naar aanleiding van een recent verschenen publicatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daarin staat dat omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) afgelopen jaar meer geluidhinder hebben ervaren door het vliegverkeer dan in 2020 voor de coronacrisis, met onder meer slaapproblemen en overgevoeligheid voor licht en geluid tot gevolg.

2 uur geleden