Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: ik wist dat we eruit zouden komen als coalitie

Hoekstra: ik wist dat we eruit zouden komen als coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de onrust binnen het kabinet, had vicepremier Wopke Hoekstra (CDA) er vertrouwen in dat er een begrotingsakkoord zou komen, zegt hij na de ministerraad waarin dat akkoord is goedgekeurd. "Mijn overtuiging op elk van die dossiers is dat we eruit zouden komen als coalitie."

Hoekstra's opmerkingen over de stikstofdoelen (2030 als deadline voor halvering van de stikstofuitstoot is wat hem betreft "niet heilig") zorgden voor spanning binnen de coalitie. Desondanks zijn de gesprekken over de begroting en het omvangrijke koopkrachtpakket "in goede onderlinge sfeer" verlopen, zegt hij. De top van de coalitie en het kabinet onderhandelden woensdagavond en -nacht zo'n elf uur op het ministerie van Financiën.

"Je puzzelt, probeert tot oplossingen te komen. En wat ons bindt is dat we allemaal wat willen doen aan de portemonnee van de mensen in het land", zegt de CDA-voorman. "Ik ben zeer tevreden dat dit proces is gelukt." Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vonden elkaar volgens hem omdat ze allemaal de noodzaak van de maatregelen inzagen.

Ook vicepremier Carola Schouten van de ChristenUnie spreekt van een "intensief proces" over de afgelopen weken. "Het is een resultaat waar we ook echt wel komen bij de doelen die we ons gesteld hebben, namelijk dat we gericht kijken: wat kunnen we doen voor de laagste inkomens en hoe kun je ook nog de middeninkomens tegemoet komen?" Het is voor de ChristenUnie goed te verdedigen. "Dit is meer dan goed genoeg", aldus de bewindsvrouw.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

16 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

19 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden