Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra hoopt een punt achter de voorbije maanden te zetten

Hoekstra hoopt een punt achter de voorbije maanden te zetten

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra hoopt dat de partijen "een punt kunnen zetten" achter wat er de voorbije maanden tijdens de formatie is gebeurd, en dat zo snel mogelijk wordt gesproken over de grote thema's. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Johan Remkes. Die ontving de leiders van VVD, D66 en CDA, die sinds deze donderdag alle drie bereid zijn om de onderhandelingen te openen voor een nieuwe coalitie met de ChristenUnie.

Hoekstra denkt dat de partijen "een gemeenschappelijk beeld hebben van de problemen die er liggen", zo zei hij tegen de aanwezige journalisten. Hij noemde daarbij expliciet de woningmarkt, de relatie met de Europese Unie, klimaat, stikstof en veiligheid. Volgens hem willen de vier partijen allemaal "in gezamenlijkheid de verantwoordelijkheid nemen". Hij benadrukt dat ze het wel nog eens moeten zien te worden over de inhoud van een nieuw regeerakkoord.

De vier partijen zitten ook achter het vorige kabinet, Rutte III. Dat stapte op naar aanleiding van de toeslagenaffaire, maar beleefde meer politieke crises. Zo traden recent nog D66-leider Sigrid Kaag en CDA-prominent Ank Bijleveld terug uit het kabinet vanwege de situatie in Afghanistan. Ook de formatiegesprekken verliepen stroef. VVD en CDA wilden niet inhoudelijk praten over de voorkeurscoalitie van D66, terwijl D66 aanvankelijk een samenwerking met de ChristenUnie tegenhield. "Er is een heleboel gebeurd. Daar voelen we ons allemaal medeverantwoordelijk voor, ik in ieder geval ook", zei Hoekstra. Hij hoopt "in gezamenlijkheid en met gezwinde spoed" de formatie voort te zetten.

Meer uit Politiek

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

2 dagen geleden
Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

2 dagen geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

2 dagen geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

2 dagen geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

2 dagen geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

3 dagen geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

3 dagen geleden