Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra hoopt een punt achter de voorbije maanden te zetten

Hoekstra hoopt een punt achter de voorbije maanden te zetten

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra hoopt dat de partijen "een punt kunnen zetten" achter wat er de voorbije maanden tijdens de formatie is gebeurd, en dat zo snel mogelijk wordt gesproken over de grote thema's. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Johan Remkes. Die ontving de leiders van VVD, D66 en CDA, die sinds deze donderdag alle drie bereid zijn om de onderhandelingen te openen voor een nieuwe coalitie met de ChristenUnie.

Hoekstra denkt dat de partijen "een gemeenschappelijk beeld hebben van de problemen die er liggen", zo zei hij tegen de aanwezige journalisten. Hij noemde daarbij expliciet de woningmarkt, de relatie met de Europese Unie, klimaat, stikstof en veiligheid. Volgens hem willen de vier partijen allemaal "in gezamenlijkheid de verantwoordelijkheid nemen". Hij benadrukt dat ze het wel nog eens moeten zien te worden over de inhoud van een nieuw regeerakkoord.

De vier partijen zitten ook achter het vorige kabinet, Rutte III. Dat stapte op naar aanleiding van de toeslagenaffaire, maar beleefde meer politieke crises. Zo traden recent nog D66-leider Sigrid Kaag en CDA-prominent Ank Bijleveld terug uit het kabinet vanwege de situatie in Afghanistan. Ook de formatiegesprekken verliepen stroef. VVD en CDA wilden niet inhoudelijk praten over de voorkeurscoalitie van D66, terwijl D66 aanvankelijk een samenwerking met de ChristenUnie tegenhield. "Er is een heleboel gebeurd. Daar voelen we ons allemaal medeverantwoordelijk voor, ik in ieder geval ook", zei Hoekstra. Hij hoopt "in gezamenlijkheid en met gezwinde spoed" de formatie voort te zetten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

sheng-si 2 maanden geleden
Ja Kaag zeker. Eerste die CU blokkeerde omdat ze bang was dat Voltooid Leven niet in regeerakkoord zou komen. Met haar eigen opmerking, dat dat voorstel de 2de kamer ook wel niet zou halen. En dan hoera als 1ste opening naar CU doen. Nieuw leiderschap heet dat.
Braspenning 2 maanden geleden
Nee niet weer die zelfde onbenullen aan de macht Nederland verwacht kundige mensen en geen leugenaars die er een bende van maken.

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

2 dagen geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

2 dagen geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

2 dagen geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 dagen geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

2 dagen geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

2 dagen geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

2 dagen geleden