Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: had me beter moeten verdiepen in investering

Hoekstra: had me beter moeten verdiepen in investering

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Wopke Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt wel zich altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering.

De investering kwam zondag aan het licht, naar aanleiding van onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico. Die hadden toegang tot de Pandora Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten uit belastingparadijzen.

De Pandora Papers zijn in het bezit van ICIJ, een internationale journalistencollectief waarbij de drie Nederlandse media zijn aangesloten.

Brievenbusfirma

Volgens de onderzoekers had Hoekstra jarenlang een belang in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. De CDA-leider heeft tot oktober 2017 deel uitgemaakt van een besloten beleggingsclub die dit belastingparadijs in de Caribische Zee nog altijd gebruikt om te investeren in een safaribedrijf in Oost-Afrika.

Hoekstra zegt op Twitter dat het een investering van 26.500 euro betrof, in een "start-up voor ecotoerisme in Afrika van een vriend van mij". De aandelen verkocht hij voordat hij minister werd. Volgens de bewindsman was zijn investering toen hij er afstand van deed 4800 euro meer waard geworden, maar doneerde hij dat geld aan "een Nederlands goed doel ten behoeven van wetenschappelijk onderzoek naar kanker".

Besloten beleggingsclub

Volgens Trouw, Het Financieele Dagblad en Investico maakte ook president-commissaris Tom de Swaan van staatsbank ABN Amro deel uit van de besloten beleggingsclub waarbij Hoekstra betrokken was. De Swaan werd in juli 2018 door Hoekstra benoemd bij de bank. Ook oud-zakenbankier Wilco Jiskoot en Alexandra Schaapveld, commissaris bij Société Générale en tot voor kort ook bij ontwikkelingsbank FMO, zouden deel uitmaken van de beleggingsclub.

De Britse Maagdeneilanden vormen één van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Onthullingen laten al sinds 2013 zien hoe het land corruptie en fraude helpt verhullen.

Meer uit Politiek

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen 'bizar'

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het "tamelijk bizar" dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma. Volgens de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) is dit gedaan naar aanleiding van het plan van Wiersma om het mogelijk te maken om in te grijpen bij weekendscholen als er signalen zijn van misstanden.

8 uur geleden
Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert. Maar het is volgens haar ook belangrijk om te "kijken naar wat we in de EU moeten doen, en wanneer, en of we dat gezamenlijk kunnen doen", zei ze in Brussel.

9 uur geleden
Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

DEN HAAG (ANP) - De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

11 uur geleden
Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven. Het gaat om investeringen die nodig zijn voor het "Nederland van de toekomst", zei Kaag bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Eurogroep.

11 uur geleden
Tweede Kamer bijna klaar met behandeling Pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is na bijna honderd uur vergaderen bijna klaar met de inhoudelijke behandeling van de Pensioenwet. Nog één keer zullen de pensioenspecialisten van de fracties zich in de plenaire zaal over de wet buigen, voordat die in stemming wordt gebracht.

12 uur geleden
Aangifte moslimorganisaties tegen Wiersma om schenden grondwet

DEN HAAG (ANP) - Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). De Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) stelt dat de minister volgens de moskeeën bewust heeft gehandeld in strijd met de grondwet en zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan discriminatie bij de uitoefening van zijn ambt, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

12 uur geleden
VEMW: stilvallen industrie dreigt door koelwaterbeleid overheid

WOERDEN (ANP) - Bedrijven in de industrie- en energiesector dreigen in droge perioden, zoals de afgelopen zomer, gedeeltelijk of geheel te moeten worden stilgelegd als gevolg van het koelwaterbeleid van de overheid. Daarvoor waarschuwt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), de belangenbehartiger voor de zakelijke elektriciteit- gas- en waterafnemers in Nederland.

15 uur geleden