Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: geen staatssteun KLM nu pilotenvakbond blijft weigeren

Hoekstra: geen staatssteun KLM nu pilotenvakbond blijft weigeren

HILVERSUM (ANP) - KLM hoeft niet te rekenen op de tweede tranche van de staatssteun nu de pilotenvakbond VNV blijft weigeren om akkoord te gaan met een langer loonoffer. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei dat tijdens een persmoment op het MediaPark in Hilversum. Hij noemde de opstelling van de bond "teleurstellend en ook risicovol voor het voortbestaan van het bedrijf". Hoekstra voegde eraan toe dat "we de lening ook niet zullen verstrekken zolang de kaarten liggen zoals die nu liggen."

Het gaat om 3,4 miljard euro steun in de vorm van een lening, waarvan bijna een miljard eerder al is overgemaakt. Dat hoeft niet te worden teruggestort.

Pilotenvakbond VNV weigerde zijn handtekening te zetten onder een clausule waarbij de vliegers genoegen nemen met een loonmatiging tot 2025, als naar verwachting het steunpakket afloopt. In de afspraken begin oktober was met KLM overeengekomen dat de piloten, maar ook het andere personeel, tot medio of eind 2022 aan arbeidsvoorwaarden in zouden leveren.

Clausule

Vanwege de eis van Hoekstra dat de loonmatiging ook daarna moest doorlopen, wil KLM dat de vakbonden de clausule ondertekenen waarin ze beloven zich aan de versobering van de arbeidsvoorwaarden te houden voor de volle periode van de staatssteun. Hoekstra is blij dat vijf bonden en de ondernemingsraad zich wel hierachter scharen. Twee FNV-bonden die opkomen voor het cabine- en grondpersoneel, zijn nog in beraad. Hoekstra zegt tegen het ANP dat hij vindt dat de pilotenbond door de weigering "de existentiële crisis miskent waarin de KLM zich bevindt".

Op de vraag of hij echt bereid is om KLM failliet te laten gaan, zegt hij: "We hebben steeds gezegd, er is ons veel aan gelegen om door te kunnen en ook KLM door te laten gaan. En tegelijkertijd is bij een onderneming waar we al zoveel voor gedaan hebben en die maximaal gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling en waar we eerder aandelen gekocht hebben, waar we nu een lening van 3 miljard op de plank leggen, het ook redelijk is om wat terug te vragen", zei Hoekstra. "Het is goed nieuws dat de KLM-directie zich dat realiseert en zich daar hard voor heeft ingespannen."

Kritiek

Binnen de bonden klinkt kritiek op de werkwijze van Hoekstra en van KLM. Zo zou Hoekstra al die tijd hebben geweten van de afspraken die tot uiterlijk 2022 liepen. De minister zou KLM en de bonden met zijn eisen vrijdag op het laatste moment voor het blok hebben gezet. Ook binnen de ondernemingsraad van KLM werden vraagtekens gezet bij de opstelling van de minister.

Maar volgens de minister is van meet af aan, in juni, al vastgelegd dat de loonmatiging moest duren zolang het steunpakket loopt. Ook de afgelopen maand heeft zijn ministerie dat op verschillende momenten en niveaus herhaald bij KLM, zegt hij tegen het ANP. "Daar kan geen misverstand over zijn geweest. De voorwaarden gelden voor de looptijd van de lening. Dat is een expliciete afspraak." Mocht het bedrijf de lening eerder terugbetalen dan 2025, dan vervalt die afspraak wel. Maar gezien de situatie ziet het daar niet naar uit, aldus Hoekstra.

Meer uit Binnenland

Schade aan pand in Den Haag door explosie

DEN HAAG (ANP) - In een portiek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag is een explosie geweest. Door de ontploffing is er schade aan het pand in de Schildersbuurt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

5 uur geleden
Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

12 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

13 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

13 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

13 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

13 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

14 uur geleden