Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: geen staatssteun KLM nu pilotenvakbond blijft weigeren

Hoekstra: geen staatssteun KLM nu pilotenvakbond blijft weigeren

HILVERSUM (ANP) - KLM hoeft niet te rekenen op de tweede tranche van de staatssteun nu de pilotenvakbond VNV blijft weigeren om akkoord te gaan met een langer loonoffer. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei dat tijdens een persmoment op het MediaPark in Hilversum. Hij noemde de opstelling van de bond "teleurstellend en ook risicovol voor het voortbestaan van het bedrijf". Hoekstra voegde eraan toe dat "we de lening ook niet zullen verstrekken zolang de kaarten liggen zoals die nu liggen."

Het gaat om 3,4 miljard euro steun in de vorm van een lening, waarvan bijna een miljard eerder al is overgemaakt. Dat hoeft niet te worden teruggestort.

Pilotenvakbond VNV weigerde zijn handtekening te zetten onder een clausule waarbij de vliegers genoegen nemen met een loonmatiging tot 2025, als naar verwachting het steunpakket afloopt. In de afspraken begin oktober was met KLM overeengekomen dat de piloten, maar ook het andere personeel, tot medio of eind 2022 aan arbeidsvoorwaarden in zouden leveren.

Clausule

Vanwege de eis van Hoekstra dat de loonmatiging ook daarna moest doorlopen, wil KLM dat de vakbonden de clausule ondertekenen waarin ze beloven zich aan de versobering van de arbeidsvoorwaarden te houden voor de volle periode van de staatssteun. Hoekstra is blij dat vijf bonden en de ondernemingsraad zich wel hierachter scharen. Twee FNV-bonden die opkomen voor het cabine- en grondpersoneel, zijn nog in beraad. Hoekstra zegt tegen het ANP dat hij vindt dat de pilotenbond door de weigering "de existentiële crisis miskent waarin de KLM zich bevindt".

Op de vraag of hij echt bereid is om KLM failliet te laten gaan, zegt hij: "We hebben steeds gezegd, er is ons veel aan gelegen om door te kunnen en ook KLM door te laten gaan. En tegelijkertijd is bij een onderneming waar we al zoveel voor gedaan hebben en die maximaal gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling en waar we eerder aandelen gekocht hebben, waar we nu een lening van 3 miljard op de plank leggen, het ook redelijk is om wat terug te vragen", zei Hoekstra. "Het is goed nieuws dat de KLM-directie zich dat realiseert en zich daar hard voor heeft ingespannen."

Kritiek

Binnen de bonden klinkt kritiek op de werkwijze van Hoekstra en van KLM. Zo zou Hoekstra al die tijd hebben geweten van de afspraken die tot uiterlijk 2022 liepen. De minister zou KLM en de bonden met zijn eisen vrijdag op het laatste moment voor het blok hebben gezet. Ook binnen de ondernemingsraad van KLM werden vraagtekens gezet bij de opstelling van de minister.

Maar volgens de minister is van meet af aan, in juni, al vastgelegd dat de loonmatiging moest duren zolang het steunpakket loopt. Ook de afgelopen maand heeft zijn ministerie dat op verschillende momenten en niveaus herhaald bij KLM, zegt hij tegen het ANP. "Daar kan geen misverstand over zijn geweest. De voorwaarden gelden voor de looptijd van de lening. Dat is een expliciete afspraak." Mocht het bedrijf de lening eerder terugbetalen dan 2025, dan vervalt die afspraak wel. Maar gezien de situatie ziet het daar niet naar uit, aldus Hoekstra.

Meer uit Binnenland

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

HAARLEM (ANP) - De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

2 uur geleden
Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

4 uur geleden
Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

5 uur geleden
NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

8 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

8 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

9 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

9 uur geleden