Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra geen kandidaat voor CDA-leiderschap

Hoekstra geen kandidaat voor CDA-leiderschap

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Wopke Hoekstra doet geen gooi naar het lijsttrekkerschap van zijn partij, het CDA. Hij vindt zichzelf "meer een bestuurder dan een beroepspoliticus", zegt de christendemocraat tegen De Telegraaf.

Hoekstra gold als een van de favorieten om de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Het CDA zit sinds het vertrek van Sybrand Buma vorig jaar zonder officiële partijleider. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) worden ook als kanshebbers genoemd.

Hoekstra zegt "voor de kerst eigenlijk al" te hebben geconcludeerd dat het partijleiderschap niets voor hem is. Hij bleef wel nog even dubben, maar gaf de partijtop al eerder te kennen dat "ze rekening moesten houden met dat ik het niet zou doen". Het lijkt erop dat Hoekstra sowieso niet op de kandidatenlijst wil voor de Tweede Kamer: "Dat ligt niet onmiddellijk voor de hand", zegt hij tegen De Telegraaf.

"De baan die ik nu heb is de mooiste baan die ik ooit gehad heb", zegt Hoekstra over zijn ministerschap. "Het type rol dat ik nu heb is toch wat anders dan partijleider zijn van het CDA, met een volksvertegenwoordigende verantwoordelijkheid en met alles wat daarbij komt kijken. Een partijleider is iets anders dan een minister, verschillende rollen vragen andere dingen."

CDA-leden mogen begin volgende maand stemmen over een lijsttrekker voor de komende verkiezingen, kondigde de partijtop recent aan. Voorzitter Rutger Ploum liet bij de aankondiging al doorschemeren dat Hoekstra, De Jonge en Keijzer favoriet zijn. De andere kanshebbers moeten de komende tijd aangeven of zij wel een gooi doen naar het leiderschap van de partij.

Meer uit Politiek

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS. Het Statenlid beweert dat ze niet was geïnformeerd door haar fractieleden. Ze stemde dinsdag op Volt in plaats van op GroenLinks en dat kostte die partij één zetel in de Eerste Kamer. Fernald werd daarop uit de fractie gezet.

3 uur geleden
Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn. Volt kreeg dankzij de Rotterdamse een tweede zetel in de Eerste Kamer, terwijl GroenLinks juist naast een achtste zetel greep.

3 uur geleden
Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden. Het zijn Tekke Panman (nummer 16 van de BoerBurgerBeweging), Ilse Bezaan (nummer 6 van de PVV) en Roel van Gurp (nummer 9 van GroenLinks). De Verkiezingsdienst van het ANP heeft dat uitgerekend.

3 uur geleden
Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Met de subsidie kunnen huurprijzen met 200 euro per maand worden verlaagd voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar, die in wooncomplexen voor ouderen gaan wonen. "Het mes snijdt hier aan twee kanten", zegt Helder.

3 uur geleden
Adema: meer toezicht slachthuizen tegen structurele misstanden

DEN HAAG (ANP) - Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat er sprake is van "structurele dierenmishandeling" in de sector. Het gaat hier niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen.

4 uur geleden
Gelderse Staten eisen vlees in de provinciekantine

ARNHEM (ANP) - De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

4 uur geleden
Nederland dient als eerste EU-land plan voor minimumbelasting in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor een minimumwinstbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is een uitwerking van internationale afspraken met bijna 140 landen, en Nederland is het eerste EU-land waarin het wetsvoorstel bij het parlement is ingediend.

5 uur geleden