Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: geen haast met eventuele bezuinigingen

Hoekstra: geen haast met eventuele bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) staat niet te trappelen om al in de volgende regeerperiode te gaan bezuinigen om de overheidsfinanciën na de coronacrisis weer op orde te brengen. Maar hij blijft erbij dat hij bezuinigingen niet "tot in de eeuwigheid" kan uitsluiten. "Daarvoor is er gewoon te veel onzeker."

Hoekstra verdedigt in de Tweede Kamer de uitbreiding van het steunpakket voor ondernemers dat het kabinet vorige week aankondigde. De verlengde lockdown dwingt het kabinet opnieuw de portemonnee te trekken om bedrijven op de been te houden. Daardoor loopt de rekening van de coronacrisis voor de staatskas op tot boven de 60 miljard euro.

In een interview met BNR Nieuwsradio waarschuwde Hoekstra donderdag dat elke geleende euro uiteindelijk moet worden terugbetaald. Hij zei niet te kunnen uitsluiten dat daarvoor op de langere termijn bezuinigd moet worden. Met name de linkse oppositie in de Tweede Kamer is daar kritisch over en wil van de CDA-leider weten of hij al in de komende regeerperiode de broekriem weer wil aanhalen.

Fors investeren

Dat is niet het geval, verzekert Hoekstra. "Bij voorkeur doe je het überhaupt niet." De minister vindt dat het kabinet er verstandig aan doet om zo fors te investeren in behoud van bedrijvigheid en werkgelegenheid. Die "ongekende en zeer onorthodoxe" steunpakketten moeten ervoor zorgen dat de economie straks weer "als een tierelier" gaat draaien. "Dat is uiteindelijk de beste manier om die overheidsfinanciën weer op orde te krijgen."

Hoekstra vermoedt dat de kritische Kamerleden al van "het verkiezingselixer" hebben gedronken. Zelf haalt hij evenwel ook uit naar PvdA'er Gijs van Dijk, omdat diens partij in het vorige kabinet harde bezuinigingen voor haar rekening nam. Die zorgden er dan wel weer voor dat het huidige kabinet in 2017 met gezonde overheidsfinanciën van start kon, zo pareert Van Dijk.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

1 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

3 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

5 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

16 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

16 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

16 uur geleden