Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: F-16-training voor Oekraïners zal snel beginnen

Hoekstra: F-16-training voor Oekraïners zal snel beginnen

BRUSSEL (ANP) - Het opleiden van Oekraïense gevechtspiloten om met F-16's te vliegen zal heel binnenkort beginnen, verwacht buitenlandminister Wopke Hoekstra. Een datum of termijn wil hij nog niet noemen, bij aankomst voor overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Maar eerdere besluiten over militaire steun werden doorgaans ook "heel snel" uitgevoerd, brengt hij in herinnering.

Afgelopen weekend stemden de Verenigde Staten, waar de F-16's worden gemaakt, in met de F-16-training voor Oekraïners. Die vragen al maanden om de modernere westerse gevechtsvliegtuigen om de slag om het luchtruim niet te verliezen, maar de VS voelden er tot voor kort niets voor. Ook al pleitten enkele bondgenoten waaronder Nederland ervoor om vast met de opleiding te beginnen.

De pilotentraining vindt plaats in Europa, zeggen de VS, maar Hoekstra wil niet zeggen of dat in Nederland zal zijn. Nederland trekt samen op met onder meer Denemarken, Noorwegen en België en de minister wil de samenwerking niet met voorbarige mededelingen verstoren. Hoekstra wil ook niet kwijt of bijvoorbeeld Nederlandse F-16's of instructeurs worden ingezet.

Startschot

Hoekstra gaat "niet uitdrukken in dagen, weken of maanden" wanneer de eerste Oekraïense piloten kunnen beginnen. "Maar het is elke keer zo geweest dat, nadat we op een principebesluit waren geland, dat we dan ook meestal heel snel invulling hebben gegeven aan de operationele kant." Dat ging eerder ook zo met de levering van bijvoorbeeld zwaar geschut als de pantserhouwitsers. "En terecht, want elke dag, elk uur is er een."

Die eerdere besluiten werden steevast lang voorgekookt en de voorbereidingen waren vaak al gaande.

Meer uit Politiek

Veertien gemeenten gaan door met invoering uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - De veertien gemeenten die per 1 januari 2025 uitstootvrije zones willen invoeren, laten zich niet weerhouden door een meerderheid in de Tweede Kamer die uitstel wil. Ze geven aan dat ze doorgaan met de voorbereidingen voor zogeheten zero-emissiezones in hun stad, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. "We voelen ons daarin gesteund door alle reacties uit het bedrijfsleven."

21 uur geleden
Milieuclub: uitstel uitstootvrije zones is symboolpolitiek

UTRECHT (ANP) - Dat een meerderheid in de Tweede Kamer uitstel wil voor het besluit van gemeenten om bedrijfswagens met uitlaatgassen te weren uit de binnenstad is vooral symboolpolitiek, vindt Nienke Onnen van Natuur & Milieu. "Deze actie is ook erg onnodig. Onder gemeenten zien we juist heel veel animo om zulke zones in te stellen."

21 uur geleden
Den Haag 'snakt naar schone lucht', wil snel uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - Ook Den Haag houdt vast aan het voornemen om per 1 januari zogeheten zero-emissiezones in te voeren. "Den Haag snakt naar schone lucht", zegt een woordvoerder van milieuwethouder Robert Barker. "We zijn teleurgesteld dat er nu weer onduidelijkheid ontstaat voor ondernemers", waarbij hij doelt op een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat ondernemers tot 2029 de tijd krijgen om te zorgen voor elektrisch vervoer.

23 uur geleden
Advies aan EU-hof: Nederland mag opvang derdelanders stoppen 

LUXEMBURG (ANP) - Het kabinet mag de opvang van derdelanders uit Oekraïne eerder stoppen dan die van andere oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, luidt een belangrijk advies aan de Europese rechter.

1 dag geleden
Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

DEN HAAG (ANP) - "De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemend Nederland begrijpt niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

1 dag geleden
Asieloverleg naar volgende fase: 4 fractieleiders woensdag bijeen

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de vier regeringspartijen overleggen woensdag voor het eerst samen over het al dan niet inzetten van het noodrecht voor strengere asielmaatregelen. Na lange besprekingen over de splijtende kwestie tussen PVV en NSC, de voornaamste tegenpolen, lijkt met het gezamenlijke overleg een volgende fase aangebroken.

1 dag geleden
Kamer wil vieze bedrijfswagen toch blijven toelaten in binnenstad

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat vrachtauto's en bestelbusjes met uitlaatgassen voorlopig toch de binnenstad in mogen. Sommige gemeenten willen die vanaf 1 januari stap voor stap gaan weren, maar er tekent zich een Kamermeerderheid af die dat wil voorkomen.

1 dag geleden