Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: F-16-training voor Oekraïners zal snel beginnen

Hoekstra: F-16-training voor Oekraïners zal snel beginnen

BRUSSEL (ANP) - Het opleiden van Oekraïense gevechtspiloten om met F-16's te vliegen zal heel binnenkort beginnen, verwacht buitenlandminister Wopke Hoekstra. Een datum of termijn wil hij nog niet noemen, bij aankomst voor overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Maar eerdere besluiten over militaire steun werden doorgaans ook "heel snel" uitgevoerd, brengt hij in herinnering.

Afgelopen weekend stemden de Verenigde Staten, waar de F-16's worden gemaakt, in met de F-16-training voor Oekraïners. Die vragen al maanden om de modernere westerse gevechtsvliegtuigen om de slag om het luchtruim niet te verliezen, maar de VS voelden er tot voor kort niets voor. Ook al pleitten enkele bondgenoten waaronder Nederland ervoor om vast met de opleiding te beginnen.

De pilotentraining vindt plaats in Europa, zeggen de VS, maar Hoekstra wil niet zeggen of dat in Nederland zal zijn. Nederland trekt samen op met onder meer Denemarken, Noorwegen en België en de minister wil de samenwerking niet met voorbarige mededelingen verstoren. Hoekstra wil ook niet kwijt of bijvoorbeeld Nederlandse F-16's of instructeurs worden ingezet.

Startschot

Hoekstra gaat "niet uitdrukken in dagen, weken of maanden" wanneer de eerste Oekraïense piloten kunnen beginnen. "Maar het is elke keer zo geweest dat, nadat we op een principebesluit waren geland, dat we dan ook meestal heel snel invulling hebben gegeven aan de operationele kant." Dat ging eerder ook zo met de levering van bijvoorbeeld zwaar geschut als de pantserhouwitsers. "En terecht, want elke dag, elk uur is er een."

Die eerdere besluiten werden steevast lang voorgekookt en de voorbereidingen waren vaak al gaande.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden