Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: EU spreekt voorlopig niet met één stem richting China

Hoekstra: EU spreekt voorlopig niet met één stem richting China

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Wopke Hoekstra ziet niet snel gebeuren dat landen in de Europese Unie met één stem gaan spreken richting China. Want in de Europese Unie is het zo geregeld dat lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor hun buitenlandbeleid, zegt hij na afloop van zijn bezoek aan het Aziatische land. Tijdens een debat over EU-beleid pleiten Kamerleden van onder meer D66, GroenLinks en Volt hier juist wel voor. Zij vrezen dat EU-lidstaten - net zoals eerder bij Rusland - te afhankelijk worden van China en zich uit elkaar laten spelen.

Nadat Rusland begin vorig jaar een oorlog begon tegen Oekraïne daalde bij Europese landen het besef in dat ze te afhankelijk waren van het land van president Vladimir Poetin, vooral op het gebied van energie. "Wij dreigen met China precies hetzelfde te doen als het gaat om Taiwan", waarschuwt Sjoerd Sjoerdsma van D66. Hij vindt EU-landen niet eensgezind en hard genoeg zijn richting China. Bovendien is Europa te afhankelijk van het land als het aankomt op de groene en digitale transitie, vindt het Kamerlid.

Tom van der Lee (GroenLinks) prijst dat de EU het afgelopen jaar mede onder druk van Nederland een gesloten front heeft gevormd richting Rusland. "Op die andere geopolitieke bedreiging zien we die eendracht nog niet, zien we verdeeldheid", zegt hij. Dat is ook een punt dat Laurens Dassen van Volt maakt.

Potentiële dreiging

Volgens Jeroen van Wijngaarden (VVD) zal het moeite en tijd vergen om een meer gesloten front te krijgen. Hij denkt dat Nederland dit moet proberen door andere landen "met de neus op de feiten" te drukken over de potentiële dreiging die uitgaat van China.

Wat Hoekstra betreft gebeurt er meer dan alleen maar coördineren als het gaat om de houding richting China. "Maar het is natuurlijk niet zo dat als de Europese Commissie met een visie of een perspectief op China zou komen dat je dan in alle redelijkheid kan verwachten dat vervolgens iedereen zich daaraan houdt."

Meer uit Politiek

BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

1 dag geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

1 dag geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

1 dag geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

1 dag geleden
Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter

DEN HAAG (ANP) - Demissionair jusitieminister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol. Haar wetsvoorstel hierover is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt.

1 dag geleden
Veldkamp: ambtenaren mogen in lunchtijd demonstreren

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Caspar Veldkamp (NSC) gaat in gesprek met de top van 'zijn' nieuwe ministerie over kritiek op het Israël-beleid van het kabinet. Op vragen van de PVV tijdens een hoorzitting door de Tweede Kamer laat de beoogde minister van Buitenlandse Zaken doorschemeren dat hij de demonstraties tegen de oorlog in Gaza niet zal verbieden.

1 dag geleden
Beoogd buitenlandminister: bezuinigingen gaan pijn doen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) verwacht dat voorgenomen bezuinigingen door de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB pijn gaan doen. Dat zei hij in de inleiding van zijn hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij vreest dat de "stevige bezuinigingen" het net van buitenlandse posten zal raken. Ook het departement van Buitenlandse Zaken, en de "interne en externe betrekkingen" zullen door de bezuinigingen geschaad worden.

1 dag geleden