Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: EU moet geld opzijleggen voor nieuwe crisis

Hoekstra: EU moet geld opzijleggen voor nieuwe crisis

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie moet geld en middelen opzijzetten voor een eventuele nieuwe crisis, vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra. "Je denkt heel lang dat het niet nodig is, totdat het moment daar is", zegt de bewindsman in gesprek met RTL Nieuws.

Ook "crisisfaciliteiten" moeten op voorhand beschikbaar zijn, zegt Hoekstra. "De Europese Unie zou moeten nadenken over een noodpakket, misschien ook een depot, waarin je allerlei zaken gaat aanleggen die we nu tekort hebben. Van beademingsapparatuur tot mondkapjes en wat je verder nodig hebt. Eigenlijk is het doodzonde dat Europa dat niet heeft."

De EU kondigde eerder deze maand al een investeringsfonds aan van 25 miljard euro. Ook worden de begrotingsregels tijdelijk losgelaten. De Unie moet nu flink investeren om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken, vindt Hoekstra. In de nieuwe meerjarenbegroting moet daarnaast geld opzijgezet worden voor het geval een nieuwe crisis uitbreekt, vergelijkbaar met het coronavirus. "Denk alsjeblieft na over zo'n crisisscenario", zegt Hoekstra.

Die gevolgen van de crisis zijn ingrijpend, ziet Hoekstra. Hij houdt serieus rekening met een recessie. Het Centraal Planbureau kijkt nu naar de economische effecten. Hoekstra verwacht dat het CPB "verschillende scenario's zal ontwikkelen van een milde recessie tot misschien een veel en veel ingrijpendere recessie die veel langer duurt".

Meer uit Politiek

Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

7 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

7 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

7 uur geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

8 uur geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

9 uur geleden
Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

11 uur geleden
Ombudsman en Kinderombudsman: maatregelen Groningen verwarrend

GRONINGEN (ANP) - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.

11 uur geleden