
Hoekstra: doorgaan met energieplafond in 2024
ROTTERDAM (ANP) - CDA-voorman Wopke Hoekstra pleit ervoor om ook in 2024 een prijsplafond voor energie in te stellen als anders grote groepen mensen in de armoede dreigen te belanden. Wat hem betreft wordt ook de tijdelijke verhoging van het kindgebonden budget voortgezet. De vicepremier hoopt zo mensen in een kwetsbare positie en een middeninkomen te helpen. Hij wil proberen het kabinet mee te krijgen met zijn plannen.
"Het pakket van het afgelopen jaar is een combinatie geweest van bijdragen aan de energierekening, het energieplafond, en een paar honderd euro extra wat het kindgebonden budget heet", verduidelijkt Hoekstra zijn plannen nadat hij deze opperde bij verkiezingsdebat van EenVandaag. Hij wil hiermee doorgaan als de rekeningen en energiekosten zo hoog blijven.
In november vorig jaar zei minister van Financiën Sigrid Kaag nog dat het prijsplafond alleen tijdelijk van kracht zal zijn in 2023. Als de energieprijzen in 2024 nog steeds heel hoog zijn, zullen alleen de mensen worden geholpen die echt niet rond kunnen komen, zei de bewindsvrouw. Hoekstra noemt nu ook middeninkomens voor een eventueel prijsplafond volgend jaar, maar verduidelijkt niet hoe dat er precies uit zou moeten zien.
Aanleiding voor de uitspraken van de CDA-voorman is een raming van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenmeesters voorspellen dat het aantal mensen onder de armoedegrens zal toenemen van 800.000 naar 1 miljoen als een aantal tijdelijke steunmaatregelen komen te vervallen. Hoekstra stelt voor om nieuwe maatregelen aan te kondigen in de zomer als de voorspelling van het CPB dan inderdaad uit lijkt te komen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
14 uur geleden