
Hoekstra biedt op Surinaamse bodem excuses aan voor slavernij
PARAMARIBO (ANP) - Minister Wopke Hoekstra heeft in Paramaribo excuses uitgesproken voor het slavernijverleden. Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering dat op Surinaamse bodem doet. De vicepremier gebruikte dezelfde woorden die Mark Rutte in december al uitsprak. Die werden beantwoord met een bescheiden applaus.
Hoekstra sprak bij het Kwakoe-monument, tijdens de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij. De Nederlandse staat heeft slavernij "mogelijk gemaakt, gestimuleerd, in stand gehouden en ervan geprofiteerd", zo zei hij. "Eeuwenlang zijn in naam van de Nederlandse staat mensen tot handelswaar gemaakt, uitgebuit en mishandeld."
"Slavernij is een misdaad tegen de menselijkheid waar Nederland een belangrijk aandeel in had", zei Hoekstra. Hij sprak over de "honderdduizenden volwassenen en kinderen" die tegen hun wil en met "extreem geweld" onder "mensonterende omstandigheden" moesten werken.
Situatie
Hoekstra verwees in zijn toespraak ook naar de situatie van de inheemse bevolking van Suriname. "Zij waren het die door kolonisten van hun land werden beroofd en met geweld werden verdreven. Zij waren het van wie als eerste de eigenwaarde en identiteit ontnomen werd."
Verder sprak de minister over de "uiterst pijnlijke geschiedenis" van de mensen die uit India, China en Java werden gehaald om zware arbeid te verrichten. "Ook dit was het product van een hebzuchtig, koloniaal bewind."
Verzet
Hoekstra prees in zijn toespraak de mensen die in verzet kwamen tegen de slavernij, onder wie Jolicoeur, Boni en Baron. Hij sprak over de vrouwen die rijstkorrels in hun haren vlochten om elders te planten om te overleven. Zij zetten volgens Hoekstra "brute ontmenselijking voor financieel gewin" tegenover "kolossale moed en veerkracht, waarvan we de erfenissen zien in zovele verschijningsvormen".
Het is voor veel Surinamers belangrijk dat de excuses worden uitgesproken in Suriname zelf. Ook de regering heeft daarom gevraagd.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Rond de vierhonderd mensen zijn zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam bijeengekomen om Michel Reijinga te herdenken. Hij overleed eerder deze week op 56-jarige leeftijd.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Schuldhulpverlener NVVK bevestigt het beeld van het CBS dat het aantal mensen met problematische schulden aan het stijgen is. Directeur Ruud van den Tillaar van NVVK noemt een aantal van 740.000 huishoudens dat met dit soort schulden kampt.
14 uur geledenDE BILT (ANP) - In het uiterste zuiden van Limburg kunnen de komende uren stevige onweersbuien overtrekken. Plaatselijk gaat dat gepaard met hagel en 'intensieve' neerslag, meldt het KNMI.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De actie van Extinction Rebellion (XR) zondag rond een cruiseschip bij de Passagiersterminal Amsterdam is weer voorbij. Rond 04.30 uur probeerden ongeveer dertig betogers vanaf bootjes, kano's en opblaasbare drijvers te voorkomen dat het schip kon aanleggen. Twee uur later stopten de demonstranten met de actie.
20 uur geledenITTERVOORT/VENLO (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegale carmeeting beëindigd die begon op een industrieterrein in het Limburgse Ittervoort. Ongeveer zeshonderd auto's, vooral uit Duitsland, verzamelden zich daar rond 22.00 uur. De bijeenkomst zorgde voor overlast door vuurwerk, luide muziek en roekeloos rijgedrag, meldt de politie.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Bij het Zomercarnaval in Rotterdam zijn zaterdag 35 tot 40 mensen aangehouden, meldt de politie. Het ging onder meer om arrestaties voor wapenbezit, geweld tegen agenten, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en openbare dronkenschap.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn duizenden deelnemers zaterdagmiddag begonnen aan de Pride March door de stad. De optocht is de aftrap van een week vol evenementen in het kader van Pride Amsterdam.
1 dag geleden