
Hoekstra bezoekt Qatar en Verenigde Arabische Emiraten
DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) brengt woensdag en donderdag een bezoek aan achtereenvolgens de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Met zijn ambtgenoten daar zal hij onder meer spreken over veiligheid en energiezekerheid, maar ook over bijvoorbeeld mensenrechten.
Beide Golfstaten zijn belangrijke leveranciers van olie en gas, grondstoffen die door de oorlog in Oekraïne en daarmee samenhangende sancties tegen Rusland flink schaarser en duurder zijn geworden. Hoekstra noemt het daarnaast belangrijk dat er brede steun blijft bestaan voor de internationale rechtsorde. "Nederland heeft partners nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden", aldus de bewindsman.
Met name de mensenrechtensituatie in Qatar lag de afgelopen tijd onder een vergrootglas door het WK voetbal dat daar vorige maand werd gehouden. In het streng islamitische land is homoseksualiteit verboden. Daarnaast was er veel te doen over de slechte behandeling van arbeidsmigranten die werden ingevlogen voor de bouw van stadions.
Nederlands afvaardiging tijdens WK
De Tweede Kamer vroeg de regering daarom geen afvaardiging naar het WK te sturen. Maar die oproep legde het kabinet naast zich neer. Het zei het toernooi juist te willen aangrijpen om over belangrijke onderwerpen in gesprek te blijven met de machthebbers in Qatar. Hoekstra bezwoer toen dat Nederland dat ook na het WK zou blijven doen.
Sportminister Conny Helder vertegenwoordigde uiteindelijk de regering bij de groepswedstrijd tegen het gastland. Haar optreden maakte evenwel weinig indruk, mede doordat zij met een relatief onopvallend speldje aandacht vroeg voor lhbti-rechten. Ministers uit België en Duitsland maakten een duidelijker statement door de OneLove-aanvoerdersband om te doen die spelers van de FIFA niet mochten dragen op het veld.
Gesprekken
Hoekstra spreekt woensdag in Abu Dhabi met onder anderen sjeik Abdullah bin Zayed, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. In Doha staan donderdag ontmoetingen gepland met diens Qatarese ambtgenoot sjeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani en met de directeur van de International Labor Organization (ILO) in Doha, Max Tunon.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden