
Hoekstra belooft Kiev extra steun voor opsporen misdaden Russen
KIEV (ANP) - Nederland steekt volgend jaar miljoenen extra in het opsporen van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. "De daders moeten verantwoordelijk worden gehouden." Tijdens het bezoek ging het luchtalarm in de stad af.
Het gaat om 15 miljoen euro, aldus Hoekstra na overleg met zijn Oekraïense collega Dmitro Koeleba. Het geld is onder meer bestemd voor forensisch onderzoek naar oorlogsmisdaden door marechaussees en particuliere organisaties die kijken voor welke misdrijven Rusland verantwoordelijk kan worden gehouden.
Koeleba dankte Hoekstra voor alle hulp. Nederland geeft sinds het begin van de oorlog in februari humanitaire en militaire steun aan de regering in Kiev. Die goede relatie biedt volgens Koeleba de mogelijkheid om een "strategisch partnerschap" aan te gaan. Hij zei behoefte te hebben aan tanks met munitie en luchtafweergeschut.
Strijd voor vrijheid
Hoekstra zei dat Nederland hulp zal blijven geven. "Poetin kan deze oorlog stoppen, maar als hij dat niet doet moeten wij Oekraïne blijven steunen in zijn strijd voor vrijheid." Hij spreekt later op de dag nog met president Volodimir Zelenski.
Verder wordt Hoekstra nog bijgepraat over de energievoorziening van Kiev. Die is zwaar getroffen door Russische aanvallen met drones en raketten. Het kabinet maakte vorige week nog bekend 110 miljoen euro extra vrij te maken om Oekraïne de winter door te helpen. Eerder was hier al 70 miljoen euro voor toegezegd.
Tweede bezoek
Het is het tweede bezoek van Hoekstra aan de hoofdstad van Oekraïne sinds de Russische aanval eind februari begon. In mei was hij samen met zijn Duitse ambtsgenoot Annalena Baerbock in Kiev.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch over de manier waarop het kabinet de problemen in de jeugdzorg wil aanpakken. De sector is te versnipperd, waardoor kinderen te lang op hulp moeten wachten of niet de juiste hulp of bescherming krijgen. Door de "lappendeken" van instanties, regionale netwerken, gemeenten en zorgaanbieders met allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden kan het ook grondig mislopen, zoals met het mishandelde pleegmeisje in Vlaardingen, zien partijen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber kan 1 miljard euro besparen door de asielopvang beter te organiseren. Dure noodopvangplekken zijn dan niet meer nodig, stellen de Adviesraad Migratie (AM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een adviesbrief. Hun aanbevelingen schuren met het beleid van de PVV-bewindsvrouw. Zo raden ze aan om afspraken te maken over de verdeling van asielzoekers, terwijl Faber juist een streep wil trekken door de spreidingswet die dit moet regelen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet steunt de herbenoeming van speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese niet. In antwoord op Kamervragen van de SGP stelt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken dat Nederland vindt dat Albanese de gedragscode voor VN-rapporteurs heeft geschonden.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen een later keuzemoment voor het schoolniveau van leerlingen. Nu gebeurt dat in groep 8, waar kinderen een schooladvies krijgen. Meerdere oppositiepartijen zijn juist voorstander van een later keuzemoment, zoals een brede brugklas, zodat kinderen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.
20 uur geleden