Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: akkoord steunpakket moet lukken, maar geen eurobonds

Hoekstra: akkoord steunpakket moet lukken, maar geen eurobonds

BRUSSEL (ANP) - Minister Wopke Hoekstra van Financiën denkt dat "het echt moet lukken" om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een "zwaar pakket" Europese steunmaatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. "Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen."

Hij zei dat na afloop van zestien uur onderhandelen in de Eurogroep over een pakket kredietmaatregelen van ruim 500 miljard euro. Het overleg per videoverbinding is opgeschort tot donderdag omdat met name Hoekstra en zijn Italiaanse collega Roberto Gualtieri de hakken in het zand zetten. Desondanks noemt de CDA-bewindsman het overleg vruchtbaar. "Op een aantal onderwerpen zijn we heel ver gekomen", zei hij.

Hoekstra sluit niet uit dat de onderhandelingen nog langer gaan duren, omdat het over "grote onderwerpen" en miljardenbedragen gaat. Zo is er een "ideologische" kloof over het gezamenlijk uitgeven van schuldpapier tussen de lidstaten. Door de coronacrisis is die discussie versneld. Een tiental landen, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje, wil euro-obligaties gaan uitgeven maar Nederland, net als volgens Hoekstra de meeste eurolanden, is daartegen.

ESM

Ook over de inzet van het Europese noodfonds ESM staan Italië en Nederland tegenover elkaar. "Nederland is bereid om in deze uitzonderlijke omstandigheden het ESM te gebruiken voor medische kosten van corona", aldus Hoekstra. Als een lidstaat echter krediet wil gebruiken voor economische steun, dan houdt hij vast aan voorwaarden zoals hervorming van de economie. Hij zei de afgelopen dagen en uren veel een-op-eencontact te hebben gehad met collega's, ook die uit de zuidelijke landen.

Hoekstra noemde het "goed" dat zijn Franse en Duitse collega's na het vastlopen van de onderhandelingen alle lidstaten hebben opgeroepen tot een compromis te komen. "De Frans-Duitse as is een van de belangrijkste motoren van de EU." Hij zei ook dat "compromissen sluiten dagelijks werk is voor Nederlandse politici".

Meer uit Politiek

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

21 uur geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

22 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

23 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

1 dag geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

1 dag geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

1 dag geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

1 dag geleden