Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: akkoord EU nieuwe sancties Rusland steeds lastiger

Hoekstra: akkoord EU nieuwe sancties Rusland steeds lastiger

DEN HAAG (ANP) - Het wordt steeds lastiger in de Europese Unie om overeenstemming te bereiken over nieuwe sancties tegen Rusland. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) donderdag in de Tweede Kamer. Begin volgende week overlegt hij weer met zijn Europese collega's over nieuwe stappen tegen Moskou.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft de EU in samenspraak met de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk het bewind van president Vladimir Poetin zware sancties opgelegd. Russische banken zijn afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT en tegoeden zijn bevroren.

Hoekstra vindt het goed dat er steeds een nieuwe laag bovenop de bestaande sancties wordt gelegd. Maar het gaat nu wel iets minder hard met de sancties dan twee weken geleden, zei hij in een debat in de Kamer. Daar zijn meerdere redenen voor. Er wordt gekeken naar de effecten van de sancties. En verder wil de EU ook de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland niet in de weg zitten.

Afhankelijkheid

Maar het wordt ook lastiger voor de 27 lidstaten om een akkoord te bereiken over nieuwe sancties. "Overigens is dat eens worden ook niet per se gemakkelijker geworden omdat landen zich ook afvragen: wat is de hit die ik er zelf van krijg", zei Hoekstra. Het kabinet steunt wel steeds nieuwe sancties tegen Rusland.

De EU heeft ook niet zoveel nieuwe strafmaatregelen meer beschikbaar. Er zal dan gekeken moeten worden naar olie en gas. Maar een aantal landen is wel sterk afhankelijk van energieleveranties uit Rusland. Dat kan niet zomaar vervangen worden. Onder meer Duitsland stelt zich nu terughoudend op, zeggen ingewijden. Het kabinet vindt het ook belangrijk dat de eenheid binnen de EU bewaard wordt. Voor sancties is ieders instemming nodig.

Ook wordt er geopperd om Europese havens af te sluiten voor Russische schepen. Daar staat het kabinet niet negatief tegenover, zei de minister. Het is volgens hem wel cruciaal dat zoiets EU-breed wordt afgesproken. Anders krijg je slechts een verplaatsing van goederenstromen en wijken schepen bijvoorbeeld uit van Rotterdam naar Antwerpen, zei Hoekstra. "Dan heb je helemaal niks bereikt."

Meer uit Binnenland

Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

29 minuten geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

2 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

3 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

4 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

6 uur geleden
Ruim 300 klimaatactivisten aangehouden voor blokkade op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag 317 actievoerders aangehouden die snelweg A12 in Den Haag deels blokkeerden. Een van hen is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Klimaatdemonstranten gingen zondag rond het middaguur de A12 op, anderhalf uur later was de weg weer vrij. Er is deze keer geen waterwerper ingezet, zaterdag was dat wel het geval.

6 uur geleden