Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe het coronavirus tot uitstel van Olympische Spelen leidde

Hoe het coronavirus tot uitstel van Olympische Spelen leidde

TOKIO (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hield lang vol dat de Spelen van Tokio ondanks de coronacrisis 'gewoon' komende zomer zouden doorgaan, maar is nu toch tot inkeer gekomen. De 32e Zomerspelen worden een jaar uitgesteld, naar 2021. Hierbij een tijdlijn van alle ontwikkelingen, die zich met name in de laatste dagen snel opvolgden.

7 september 2013: het IOC wijst de Spelen van 2020 toe aan Tokio, dat de voorkeur krijgt boven Istanbul en Madrid.

23 juli 2019: een jaar voor de start van de Spelen is Tokio er al nagenoeg klaar voor. Vrijwel alle sportaccommodaties zijn af.

16 januari 2020: de eerste besmetting met het coronavirus in Japan komt naar buiten, in de dagen erna volgen er steeds meer.

5 februari: de voorzitter van het Japanse organisatiecomité spreekt zijn zorgen uit.

25 februari: de Japanse minister van Volksgezondheid zegt dat het te vroeg is om te praten over annuleren van de Spelen.

27 februari: voor het eerst wordt ook in Nederland besmetting met het coronavirus vastgesteld.

3 maart: het IOC-bestuur moedigt in een verklaring alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen.

4 maart: in Japan worden speculaties over mogelijke afgelasting van de Spelen weerlegd. "Dat is totaal geen afweging voor ons", aldus de voorzitter van de lokale organisatie.

12 maart: op de dag dat in het Griekse Olympia tijdens een sobere ceremonie de olympische vlam wordt ontstoken, noemt de gouverneur van Tokio annulering van de Spelen "ondenkbaar".

13 maart: de estafetteoptocht van de vlam door Griekenland wordt uit voorzorg afgebroken, uit angst dat er te veel publiek op af komt.

15 maart: sportkoepel NOC*NSF sluit alle trainingslocaties, wat betekent dat de Nederlandse sporters nergens meer kunnen trainen.

17 maart: na overleg met de betrokken internationale sportbonden herhaalt het IOC de boodschap dat de Spelen gewoon doorgaan. De kwalificatieopties moeten wel worden aangepast.

18 maart: IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukt in een videoconferentie met ruim 200 afgevaardigden van de sporters dat hun belangen voorop staan.

19 maart: het organisatiecomité van Tokio 2020 ontvangt in Athene, zonder publiek, de vlam. Een bestuurslid van het Japanse olympisch comité pleit voor uitstel van de Spelen.

20 maart: Bach zegt dat uitstellen van de Spelen op dit moment "voorbarig" zou zijn. Hij erkent wel dat het IOC diverse scenario's overdenkt.

21 maart: de mondiale sportersvakbond WPA roept het IOC op om te overwegen de Spelen uit te stellen.

22 maart: NOC*NSF schrijft in een brief aan het IOC dat de Spelen alleen kunnen doorgaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is. Het IOC zegt voor het eerst te gaan onderzoeken of uitstel mogelijk is. Het comité wil binnen 4 weken een beslissing nemen.

23 maart: als eerste land zegt Canada de Spelen te boycotten als ze komende zomer doorgaan en al snel volgen meer landen. Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound roept dat de Spelen worden uitgesteld.

24 maart: de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-baas Bach besluiten in een telefoongesprek om de Spelen een jaar uit te stellen.

Meer uit Sport

Darter Van Gerwen zet knop om na vroege uitschakeling in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Michael van Gerwen strandde bij de Premier League in Ahoy in Rotterdam al in de kwartfinales. De 34-jarige Brabander reageerde later via X op zijn vroege uitschakeling en bedankte het publiek. Hij richt zich nu op het volgende toernooi, de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen.

6 minuten geleden
Verstappen derde bij enige vrije training Grote Prijs van China

SHANGHAI (ANP/RTR/DPA) - Max Verstappen is bij de enige vrije training van de Grote Prijs van China als derde geëindigd. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, die nog wacht op zijn eerste zege op het Shanghai International Circuit, zag de Canadees Lance Stroll in zijn Aston Martin de beste tijd noteren. Achter hem volgde de Australiër Oscar Piastri van McLaren.

1 uur geleden
Darter Aspinall opnieuw de beste in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Darter Nathan Aspinall heeft net als vorig jaar de Premier League-avond in Rotterdam gewonnen. De nummer 4 van de wereld versloeg in Ahoy in de finale Michael Smith, de mondiale nummer 3, met 6-4. De Engelsman benutte zijn vijfde matchdart.

8 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in München en valt uit top 100

MÜNCHEN (ANP) - Botic van de Zandschulp is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van München uitgeschakeld. Hij verloor met 7-6 (0) 6-4 van de Duitser Jan-Lennard Struff. Door de nederlaag valt Van de Zandschulp uit de top 100 van de wereldranglijst.

13 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest eerste wedstrijd in Boekarest

BOEKAREST (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor heeft zijn eerste wedstrijd op het ATP-toernooi van Boekarest verloren. De als tweede geplaatste Nederlander moest in de Roemeense hoofdstad zijn meerdere erkennen in de Hongaar Marton Fucsovics. Het werd 7-5 6-1 voor de nummer 82 van de wereld. Griekspoor had als geplaatste speler in de eerste ronde een bye.

14 uur geleden
Eerste bergpunten van Tour de France Femmes in Nederlandse tunnel

ROTTERDAM (ANP) - De eerste bergpunten van de Tour de France Femmes zijn dit jaar te verdienen in de nieuwe Maasdeltatunnel, maakte Tourdirecteur Christian Prudhomme bekend in Rotterdam. De wielrenster die daar de meeste punten pakt, mag aan het eind van de etappe van Rotterdam naar Den Haag de bolletjestrui voor het eerst aantrekken.

15 uur geleden
Tennisster Rus zorgt voor verrassing tegen favoriete in Rouen

ROUEN (ANP) - Arantxa Rus heeft voor een verrassing gezorgd op het WTA-toernooi in Rouen. De beste tennisster van Nederland was op het gravel in Frankrijk in de tweede ronde met 6-3 1-6 6-3 te sterk voor de als eerste geplaatste Anastasija Pavljoetsjenkova uit Rusland. Pavljoetsjenkova is de nummer 22 van de wereld, Rus staat 31 plekken lager.

16 uur geleden