Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe het coronavirus tot uitstel van Olympische Spelen leidde

Hoe het coronavirus tot uitstel van Olympische Spelen leidde

TOKIO (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hield lang vol dat de Spelen van Tokio ondanks de coronacrisis 'gewoon' komende zomer zouden doorgaan, maar is nu toch tot inkeer gekomen. De 32e Zomerspelen worden een jaar uitgesteld, naar 2021. Hierbij een tijdlijn van alle ontwikkelingen, die zich met name in de laatste dagen snel opvolgden.

7 september 2013: het IOC wijst de Spelen van 2020 toe aan Tokio, dat de voorkeur krijgt boven Istanbul en Madrid.

23 juli 2019: een jaar voor de start van de Spelen is Tokio er al nagenoeg klaar voor. Vrijwel alle sportaccommodaties zijn af.

16 januari 2020: de eerste besmetting met het coronavirus in Japan komt naar buiten, in de dagen erna volgen er steeds meer.

5 februari: de voorzitter van het Japanse organisatiecomité spreekt zijn zorgen uit.

25 februari: de Japanse minister van Volksgezondheid zegt dat het te vroeg is om te praten over annuleren van de Spelen.

27 februari: voor het eerst wordt ook in Nederland besmetting met het coronavirus vastgesteld.

3 maart: het IOC-bestuur moedigt in een verklaring alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen.

4 maart: in Japan worden speculaties over mogelijke afgelasting van de Spelen weerlegd. "Dat is totaal geen afweging voor ons", aldus de voorzitter van de lokale organisatie.

12 maart: op de dag dat in het Griekse Olympia tijdens een sobere ceremonie de olympische vlam wordt ontstoken, noemt de gouverneur van Tokio annulering van de Spelen "ondenkbaar".

13 maart: de estafetteoptocht van de vlam door Griekenland wordt uit voorzorg afgebroken, uit angst dat er te veel publiek op af komt.

15 maart: sportkoepel NOC*NSF sluit alle trainingslocaties, wat betekent dat de Nederlandse sporters nergens meer kunnen trainen.

17 maart: na overleg met de betrokken internationale sportbonden herhaalt het IOC de boodschap dat de Spelen gewoon doorgaan. De kwalificatieopties moeten wel worden aangepast.

18 maart: IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukt in een videoconferentie met ruim 200 afgevaardigden van de sporters dat hun belangen voorop staan.

19 maart: het organisatiecomité van Tokio 2020 ontvangt in Athene, zonder publiek, de vlam. Een bestuurslid van het Japanse olympisch comité pleit voor uitstel van de Spelen.

20 maart: Bach zegt dat uitstellen van de Spelen op dit moment "voorbarig" zou zijn. Hij erkent wel dat het IOC diverse scenario's overdenkt.

21 maart: de mondiale sportersvakbond WPA roept het IOC op om te overwegen de Spelen uit te stellen.

22 maart: NOC*NSF schrijft in een brief aan het IOC dat de Spelen alleen kunnen doorgaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is. Het IOC zegt voor het eerst te gaan onderzoeken of uitstel mogelijk is. Het comité wil binnen 4 weken een beslissing nemen.

23 maart: als eerste land zegt Canada de Spelen te boycotten als ze komende zomer doorgaan en al snel volgen meer landen. Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound roept dat de Spelen worden uitgesteld.

24 maart: de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-baas Bach besluiten in een telefoongesprek om de Spelen een jaar uit te stellen.

Meer uit Sport

Motorcrosser Herlings ook beste in Dutch Masters Oldebroek

OLDEBROEK (ANP) - Motorcrosser Jeffrey Herlings is ook bij de Dutch Masters of Motorcross in Oldebroek onverslaanbaar gebleken. De 28-jarige Brabander won in de derde wedstrijd van het Dutch Masters- kampioenschap in Oldebroek opnieuw beide manches en schreef zo ook met overmacht het eindklassement op zijn naam.

7 uur geleden
Overtuigende start Alcaraz op Roland Garros

PARIJS (ANP) - Carlos Alcaraz is overtuigend begonnen aan Roland Garros. De als eerste geplaatste Spanjaard stond in de openingsronde maar zeven games af tegen de Italiaanse qualifier Flavio Cobolli. Het werd 6-0 6-2 7-5. De eerste twee sets duurden gezamenlijk slechts 53 minuten, ruim 10 minuten korter dan de derde set.

9 uur geleden
Springruiter Houtzager wint Grand Prix in Wiesbaden

WIESBADEN (ANP) - Springruiter Marc Houtzager heeft de Grand Prix in het Duitse Wiesbaden op zijn naam geschreven. De 52-jarige Drent was in de barrage op Sterrehof's Dante de snelste van elf ruiters.

9 uur geleden
Van de Zandschulp op Roland Garros gehinderd door voetblessure

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp ondervindt al enkele weken hinder van een voetblessure. Dat bekende de beste tennisser van Nederland na zijn vroege uitschakeling op Roland Garros, waar hij in vier sets zijn meerdere moest erkennen in de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante.

10 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in Parijs van Argentijnse qualifier

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp is op Roland Garros niet verder dan de eerste ronde gekomen. De nummer 25 van de plaatsingslijst liet zich in Parijs met 6-2 4-6 6-3 6-4 verrassen door de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante, die zijn debuut maakte op een grandslamtoernooi.

11 uur geleden
Eerste landstitel hockeyers Pinoké na ruime zege bij Bloemendaal

BLOEMENDAAL (ANP) - De hockeymannen van Pinoké hebben voor het eerst de landstitel in de hoofdklasse gewonnen. Het team van trainer Jesse Mahieu was in de tweede wedstrijd veel te sterk voor recordkampioen Bloemendaal: 0-4. De eerste ontmoeting eindigde twee dagen eerder onbeslist (1-1). De emoties kregen na de vierde treffer de overhand bij Mahieu, die langs de lijn al een klein feestje vierde met zijn spelers en stafleden.

11 uur geleden
Basketballers ZZ Leiden pakken na bizarre slotfase nationale titel

LEIDEN (ANP) - De basketballers van ZZ Leiden hebben na een bizarre slotfase in de finale de nationale titel veroverd. De ploeg van coach Douglas Spradley was in de vijfde en beslissende wedstrijd in de play-offs met 82-81 net iets sterker dan Donar uit Groningen. Het is de vijfde titel voor Leiden.

13 uur geleden