Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

H&M onderzoekt mogelijke misstanden in kledingfabrieken Myanmar

H&M onderzoekt mogelijke misstanden in kledingfabrieken Myanmar

LONDEN (ANP) - De Zweedse modeketen H&M gaat twintig beschuldigingen van misstanden in kledingfabrieken in Myanmar onderzoeken. Dat zegt het kledingconcern tegen persbureau Reuters in reactie op een rapport dat mensenrechtenorganisatie Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) woensdag publiceerde. De organisatie onderzocht meldingen van misstanden door vakbonden en media, door interviews te houden met merken en medewerkers van fabrieken in Myanmar.

Van de 156 onderzochte vermeende misstanden in fabrieken konden er twintig worden gelinkt aan leveranciers van H&M, staat in het rapport. In veel gevallen gaat het om onterecht ingehouden salarissen van werknemers. In een van de fabrieken werd melding gedaan van werknemers die op hun knieën werden gedwongen, omdat ze volgens de fabriekseigenaar niet genoeg kleding produceerden.

H&M verklaart "ernstig bezorgd" te zijn door de ontwikkelingen in de fabrieken. "Alle gevallen die in het rapport van BHRRC naar voren komen, worden onderzocht en waar nodig opgelost door het team ter plaatse, in nauwe samenwerking met relevante partijen," zegt het bedrijf.

Ook leveranciers van het Spaanse Inditex, de eigenaar van concurrent Zara, worden in het rapport in verband gebracht met uitbuiting in kledingfabrieken in Myanmar, schrijft Reuters. Twee weken geleden kondigde Inditex aan te stoppen met het produceren van kleding in het Zuidoost-Aziatische land.

Sinds de militaire coup begin 2021 zit Myanmar in een politieke en humanitaire crisis. Actiegroepen hebben veel kritiek op het geweld tegen de Rohingya-minderheid en de schendingen van mensenrechten in het land.

Meer uit Financieel

CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

21 minuten geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

35 minuten geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

1 uur geleden
Circa 10.000 lege lachgascilinders ontploft bij afvalinstallaties

DEN BOSCH (ANP) - Vorig jaar zijn zo'n 10.000 lege lachgascilinders in afvalverwerkingsinstallaties ontploft. Volgens de afvalbranche is het een "wonder" dat hierdoor tot dusver geen doden zijn gevallen. De afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

1 uur geleden
Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

7 uur geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

7 uur geleden
Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

9 uur geleden