Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hiv-vaccin van Janssen werkt niet, onderzoek gestopt

Hiv-vaccin van Janssen werkt niet, onderzoek gestopt

WASHINGTON/LEIDEN (ANP) - Een experimenteel vaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, werkt niet. De eerste tests hebben dat uitgewezen, en daarom stoppen de onderzoeken naar het middel.

De Amerikaanse gezondheidsdiensten, de National Institutes of Health, hebben de uitkomst naar buiten gebracht. Janssen, gevestigd in Leiden, bevestigt het stoppen van het onderzoek. Het bedrijf zegt dat het onderzoek blijft doen naar mogelijkheden om een hiv-besmetting te voorkomen. "We zijn solidair met de hiv-gemeenschap en blijven ons inzetten voor het doel om van hiv historie te maken", stelt Janssen.

Het hiv-vaccin werd sinds 2019 getest met ongeveer 3900 mensen van 18 tot 60 jaar uit Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De proefpersonen waren mensen die transgender zijn en mannen die seks hebben met mannen. In een jaar tijd kregen ze vier prikken. In het vaccin zaten onderdelen van verschillende versies van hiv. Het werd daarom een mozaïek-vaccin genoemd. Het was de bedoeling dat het afweersysteem daardoor zou leren om het virus te herkennen en uit te schakelen. Afgelopen oktober werden de laatste proefpersonen ingeënt.

Virus

Sommige mensen in de test kregen het vaccin zelf. Anderen kregen een zoutoplossing zonder werkzame stof toegediend, een placebo. In beide groepen kwamen vervolgens ongeveer evenveel hiv-besmettingen voor, het vaccin maakte geen verschil. Volgens de NIH is het vaccin wel veilig om te gebruiken en heeft het geen schadelijke bijwerkingen. Uit een eerder onderzoek bij vrouwen in zuidelijk Afrika kwam ook naar voren dat het vaccin veilig maar niet effectief is.

Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) breekt het immuunsysteem van mensen beetje bij beetje af. Na verloop van tijd is het lichaam daardoor niet meer in staat om zich te beschermen tegen virussen en bacteriën, en dan is er sprake van aids. Het virus verspreidt zich via onder meer bloed. Dat kan bij seksueel contact gebeuren, maar ook door vervuilde injectienaalden en in het verleden ook door bloedtransfusie. Sinds de jaren 80 zijn naar schatting zo'n 40 miljoen mensen aan aids overleden.

Door experimentele behandelingen lijken in de afgelopen jaren enkele proefpersonen te zijn genezen, maar zulke behandelingen staan nog in de kinderschoenen. Voor het overgrote deel van de patiënten zijn hiv en aids ongeneeslijk. Dankzij goede medicatie is het in westerse landen wel veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening, mensen kunnen redelijk gezond oud worden met hiv. In arme landen hebben mensen die kansen niet, daar ligt het sterftecijfer veel hoger.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie ziet veel 'nare gevolgen' van medicijntekorten

UTRECHT (ANP) - Oplopende medicijntekorten raken miljoenen Nederlanders en hebben "vaak hele nare gevolgen", stelt de Patiëntenfederatie op basis van een peiling onder 7000 patiënten uit de eigen achterban. Ruim een op de drie ondervraagden zegt door problemen met de levering van hun medicatie meer pijn of klachten te hebben. Bijna de helft heeft veel last van stress door medicijntekorten.

4 uur geleden
Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

1 dag geleden
Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie

UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.

1 dag geleden
Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

3 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

3 dagen geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

5 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

6 dagen geleden