Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hitte Zuid-Europa breidt zich uit naar West-Europa

Hitte Zuid-Europa breidt zich uit naar West-Europa

DEN HAAG (ANP) - De hitte waar Spanje momenteel mee te maken heeft, breidt zich deze week geleidelijk uit naar het westen van Europa. De komende dagen loopt ook het kwik in Frankrijk op tot boven de 30 graden en later deze week wordt het ook in onze regio zomers dan wel tropisch.

Op het Iberisch Schiereiland was het afgelopen weekend al extreem heet: zo werd het onder meer in delen van Spanje al boven de 40 graden. Volgens de Spaanse nationale meteorologische dienst AEMET, die een hittegolfadvies heeft uitgegeven, kan het kwik de komende dagen nog verder stijgen. Zo kan het in de steden Cordoba en Zaragoza respectievelijk 43 en 44 graden worden.

De komende dagen breidt de hitte zich noordelijker uit en is Frankrijk aan de beurt. Vanaf dinsdag wint de hitte terrein in de zuidelijke helft van het land en in het midden van de week kunnen de maximumtemperaturen uitkomen op 35 tot 38 graden. De hoogste temperaturen worden volgens de Franse nationale meteorologische dienst Météo-France verwacht tussen donderdag en vrijdag. Mogelijk komt het dan ook in Frankrijk tot een hittegolf, daarvoor moet het tenminste drie dagen achter elkaar in het gehele land gemiddeld warmer dan 25,3 graden zijn.

Later deze week draait de wind naar het zuiden, waardoor de hete lucht zich uitbreidt naar het westen van Europa en ook Nederland te maken krijgt met zomerse dan wel tropische temperaturen. Volgens Weeronline kan het vooral vrijdag en zaterdag in het zuiden en zuidoosten boven de 30 graden worden. Om in Nederland van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen boven de 25 graden zijn, waarvan ook nog drie dagen boven de 30 graden. De kans dat dat gebeurt is vooralsnog klein, aldus Weeronline, aangezien het zondag al weer minder warm wordt.

Meer uit Buitenland

Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS (ANP) - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale tijd) bekend. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. Nog eens elf mensen raakten gewond.

1 uur geleden
Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

4 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

4 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

6 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

10 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

11 uur geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

12 uur geleden