Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hitte wakkert al tientallen bosbranden aan in Portugal

Hitte wakkert al tientallen bosbranden aan in Portugal

LISSABON/MADRID (ANP/AFP/DPA) - Door hitte en langdurige droogte zijn er in Portugal inmiddels 36 bosbranden geteld. Drie plaatsen in het land worden door branden bedreigd, Ourém en Pombal in het midden van het land en Ribeira da Pena in het noorden. De Portugese brandweer schat dat al meer dan 2000 hectare is verbrand. Er worden meer dan zestig blusvliegtuigen ingezet om de vele brandbestrijders op de grond bij te staan.

De autoriteiten hebben maandagmiddag gemeld dat de branden in het midden van het land onder controle zijn gebracht, maar de toestand blijft wel ernstig.

Het land wordt vrijwel jaarlijks geplaagd door bosbranden, maar dit jaar was er tot enkele dagen terug geen brand van betekenis gemeld. De huidige hittegolf die in het weekend begon bracht daar verandering in. Het blijft waarschijnlijk tot op zijn minst donderdag erg heet en de temperaturen kunnen tot boven de 40 graden stijgen.

Andere landen

Vlak over de noordoostgrens was er in een bergachtige streek in Spanje, de Sierra de la Culebra, afgelopen maand een grote bosbrand die 25.000 hectare in de as legde. Er zijn in Spanje dit jaar op verscheidene plaatsen al bosbranden geweest, die in totaal bijna 82.000 hectare bos hebben verwoest. Dat is al meer dan in het hele afgelopen jaar.

Ook in Italië en Frankrijk zijn bosbranden en de gemeente Nice in het zuidoosten van Frankrijk heeft vuurwerk verboden op de nationale feestdag, 14 juli. De stad vreest dat vuurwerk in deze droogte branden veroorzaakt. In Griekenland heeft het afgelopen weekend flink geregend. Er zijn geen bedreigende bosbranden meer, maar vanaf 18 juli wordt er weer hitte verwacht.

Meer uit Buitenland

WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

46 minuten geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

1 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

2 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

3 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

5 uur geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

5 uur geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

7 uur geleden