Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hitte wakkert al tientallen bosbranden aan in Portugal

Hitte wakkert al tientallen bosbranden aan in Portugal

LISSABON/MADRID (ANP/AFP/DPA) - Door hitte en langdurige droogte zijn er in Portugal inmiddels 36 bosbranden geteld. Drie plaatsen in het land worden door branden bedreigd, Ourém en Pombal in het midden van het land en Ribeira da Pena in het noorden. De Portugese brandweer schat dat al meer dan 2000 hectare is verbrand. Er worden meer dan zestig blusvliegtuigen ingezet om de vele brandbestrijders op de grond bij te staan.

De autoriteiten hebben maandagmiddag gemeld dat de branden in het midden van het land onder controle zijn gebracht, maar de toestand blijft wel ernstig.

Het land wordt vrijwel jaarlijks geplaagd door bosbranden, maar dit jaar was er tot enkele dagen terug geen brand van betekenis gemeld. De huidige hittegolf die in het weekend begon bracht daar verandering in. Het blijft waarschijnlijk tot op zijn minst donderdag erg heet en de temperaturen kunnen tot boven de 40 graden stijgen.

Andere landen

Vlak over de noordoostgrens was er in een bergachtige streek in Spanje, de Sierra de la Culebra, afgelopen maand een grote bosbrand die 25.000 hectare in de as legde. Er zijn in Spanje dit jaar op verscheidene plaatsen al bosbranden geweest, die in totaal bijna 82.000 hectare bos hebben verwoest. Dat is al meer dan in het hele afgelopen jaar.

Ook in Italië en Frankrijk zijn bosbranden en de gemeente Nice in het zuidoosten van Frankrijk heeft vuurwerk verboden op de nationale feestdag, 14 juli. De stad vreest dat vuurwerk in deze droogte branden veroorzaakt. In Griekenland heeft het afgelopen weekend flink geregend. Er zijn geen bedreigende bosbranden meer, maar vanaf 18 juli wordt er weer hitte verwacht.

Meer uit Buitenland

Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

21 minuten geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

5 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

5 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

8 uur geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

9 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

12 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

13 uur geleden