Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hitte en coronapandemie leiden tot meer onvoorziene problemen

Hitte en coronapandemie leiden tot meer onvoorziene problemen

AMSTERDAM (ANP) - De combinatie van de hete zomer en de coronapandemie leidt tot meer problemen dan gedacht. Dat concluderen wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam die samen met het RIVM en het Global Health Heat Information Network (GHHIN) onderzoek hiernaar deden.

Verschillende maatregelen in de nationale hitteplannen zijn volgens de onderzoekers op sommige punten tegenstrijdig met coronamaatregelen en adviezen van de overheid om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden om verkoeling te zoeken aan het water of op het strand. Dit staat recht tegenover het advies om drukke openbare plaatsen te vermijden.

Ook wordt ook geadviseerd om tijdens hitte extra te letten op de zwakkeren in de samenleving en om vaker bij deze mensen langs te gaan. Juiste deze groep is kwetsbaar voor het virus. De onderzoekers adviseren daarom om de nationale hitteplannen te herzien om tegenstrijdigheden te voorkomen. In samenwerking met het RIVM is dat voor Nederland al gebeurd.

Medisch personeel

Verder moet medisch personeel dat werkt met coronapatiƫnten beschermende kleding dragen. De triage wordt vaak buiten het ziekenhuis gedaan in speciale tenten. De combinatie van hitte en beschermende kleding, zoals schorten, gezichtsmaskers en handschoenen, zorgt ervoor dat het lichaam moeite heeft om hitte af te voeren, wat kan leiden tot hittestress en oververhitting. Hierdoor zullen het uithoudingsvermogen en de prestatie van het personeel afnemen en de zorg minder optimaal worden.

De onderzoekers raden aan om te gaan werken met speciale 'pre-cool protocollen' om voor het begin van de dienst de lichaamstemperatuur naar beneden te brengen door bijvoorbeeld koud water te drinken of slurry-ijs te nuttigen. Ook moeten de zorgmedewerkers tijdens hun dienst regelmatig koude dranken drinken en uitrusten op koele plekken.

Ook kan koorts, het voornaamste symptoom van Covid-19, niet goed worden gemeten door de hitte, waardoor mensen verkeerd gediagnosticeerd kunnen worden. Om dit te voorkomen bevelen de onderzoekers aan om voor een koortsmeting dertig minuten rust te nemen op een koele locatie om de effecten van oververhitting tegen te gaan.

Meer uit Binnenland

Actie op Amsterdam Centraal voor behoud jongerendagkaart

AMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.

30 minuten geleden
Roparun levert ruim 4,7 miljoen euro op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.

10 uur geleden
UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

23 uur geleden
Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

1 dag geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

1 dag geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

1 dag geleden
Rechtbank wil Schoof horen in zaak van lekken verdachte NCTV'er

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.

1 dag geleden