Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag, na een sterk schommelende sessie, miniem hoger op 31.261,90 punten. Voor de hele week eindigde de graadmeter met een verlies van 4 procent. Het sessieverloop van de S&P 500 was gelijk aan dat van de Dow. De brede graadmeter sloot vlak op 3901,36 punten. Techgraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent tot 11.354,62 punten. De S&P 500 en de Nasdaq sloten voor de zevende week op rij met verlies.

Deere verloor 14 procent. De fabrikant van landbouwmachines boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan analisten hadden verwacht. Dat kwam vooral door de problemen in de toeleveringsketen en de oplopende inflatie. Dat laatste zet onder andere de investeringen door landbouwondernemers onder druk.

Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing zakte 5 procent ondanks de succesvolle lancering van zijn ruimteschip Starliner. Het onbemande ruimteschip is na maanden van vertragingen onderweg naar het internationale ruimtestation ISS.

Applied Materials (min 3,9 procent) stond ook bij de dalers. De toeleverancier van de chipsector boekte afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht ondanks de sterke vraag naar chips. Ook de verwachtingen voor de rest van het jaar vielen tegen. Volgens topman Gary Dickerson is er sprake van een recordvraag naar de producten van het bedrijf, maar loopt Applied Materials tegen problemen in de toeleveringsketen aan.

Ford

Autoproducent Ford verloor 2,7 procent van zijn beurswaarde. In Duitsland geldt binnenkort mogelijk een verkoopverbod voor het concern, schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Ford kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

De euro was 1,0551 dollar waard, tegen 1,0586 eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 112,70 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 112,9 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Windstil weer kan energiezorgen in Duitsland vergroten

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijzen kunnen de komende tijd nog verder stijgen als gevolg van het weer. De komende week wordt weinig wind voorspeld en daardoor wekt Duitsland ook minder schone energie op. Duitsland wint een relatief groot deel van zijn hernieuwbare energie op met windmolens op land.

37 minuten geleden
Jacco Vonhof blijft nog vier jaar voorman MKB-Nederland

DEN HAAG (ANP) - Jacco Vonhof is herbenoemd als voorzitter van MKB-Nederland. De voorman van de belangenvereniging voor kleine en middelgrote bedrijven begint daardoor in september aan een tweede termijn van vier jaar. De 53-jarige Vonhof was in april al unaniem voorgedragen voor herbenoeming door het hoofdbestuur.

38 minuten geleden
Duitse inflatie wat gedaald in juni door maatregelen overheid

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in juni licht gedaald, maar blijft op een hoog niveau. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau komt de inflatie deze maand uit op 7,6 procent op jaarbasis, tegen 7,9 procent in mei. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de Duitse inflatie naar 8,2 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

50 minuten geleden
Maersk verwacht op basis van containerdata geen mondiale recessie

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Aan het aantal vervoerde vrachtcontainers is niet te zien dat de wereld voor een economische recessie staat. Volgens topman Søren Skou van A.P. Møller-Maersk, een van de grootste scheepvaartconcerns ter wereld, is verder uit de veelal sterke arbeidsmarkten wereldwijd af te leiden dat de gelduitgaven op niveau zouden moeten blijven. Dat zou goed zijn voor de economie. Andere belangrijke indicatoren wijzen op een aanstaande recessie.

1 uur geleden
Duitse industrie vreest nog langere tijd problemen in toelevering

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industrie vreest dat de problemen in toeleveringsketens nog langere tijd zullen aanhouden, mogelijk zelfs wel tien maanden. Dat meldde het economische onderzoeksinstituut Ifo op basis van een onderzoek onder fabrikanten in de grootste economie van Europa.

1 uur geleden
Yonhap: Nederland en Zuid-Korea bespreken samenwerking chips

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Premier Mark Rutte en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol hebben woensdag gesproken over een samenwerking op het gebied van chips en kernenergie. De twee leiders spraken elkaar tijdens de NAVO-top in Madrid, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

1 uur geleden
Shell-baas: onzekerheid door weinig extra productieruimte energie

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De wereld staat voor een "roerige periode" omdat er heel weinig extra capaciteit is om meer olie en gas te produceren. Daardoor blijft er onzekerheid op de energiemarkten en zullen de prijzen hoog blijven, voorspelt Shell-topman Ben van Beurden. Hoe lang dat duurt hangt volgens hem samen met de duur van de oorlog in Oekraïne en hoe snel nieuwe olie- en gasbronnen kunnen worden aangeboord.

1 uur geleden