Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag, na een sterk schommelende sessie, miniem hoger op 31.261,90 punten. Voor de hele week eindigde de graadmeter met een verlies van 4 procent. Het sessieverloop van de S&P 500 was gelijk aan dat van de Dow. De brede graadmeter sloot vlak op 3901,36 punten. Techgraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent tot 11.354,62 punten. De S&P 500 en de Nasdaq sloten voor de zevende week op rij met verlies.

Deere verloor 14 procent. De fabrikant van landbouwmachines boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan analisten hadden verwacht. Dat kwam vooral door de problemen in de toeleveringsketen en de oplopende inflatie. Dat laatste zet onder andere de investeringen door landbouwondernemers onder druk.

Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing zakte 5 procent ondanks de succesvolle lancering van zijn ruimteschip Starliner. Het onbemande ruimteschip is na maanden van vertragingen onderweg naar het internationale ruimtestation ISS.

Applied Materials (min 3,9 procent) stond ook bij de dalers. De toeleverancier van de chipsector boekte afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht ondanks de sterke vraag naar chips. Ook de verwachtingen voor de rest van het jaar vielen tegen. Volgens topman Gary Dickerson is er sprake van een recordvraag naar de producten van het bedrijf, maar loopt Applied Materials tegen problemen in de toeleveringsketen aan.

Ford

Autoproducent Ford verloor 2,7 procent van zijn beurswaarde. In Duitsland geldt binnenkort mogelijk een verkoopverbod voor het concern, schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Ford kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

De euro was 1,0551 dollar waard, tegen 1,0586 eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 112,70 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 112,9 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

1 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN (ANP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

1 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

3 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

5 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

8 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

23 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden