Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historische pensioenwet krijgt ook in Eerste Kamer steun

Historische pensioenwet krijgt ook in Eerste Kamer steun

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten kan de wet invoeren die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.

Pensioenfondsen krijgen wel meer tijd om zich voor te bereiden. Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer, zegde Schouten toe dat fondsen uiterlijk op 1 januari 2028 moeten overgaan op het nieuwe stelsel, een jaar later dan de eerdere deadline. Bovendien kan nog worden besloten die deadline verder uit te stellen.

Het Nederlandse pensioenvermogen (van honderden miljarden) gaat van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes. De overstap naar deze nieuwe manier van pensioen opbouwen kost mogelijk tientallen miljarden en hoe het nieuwe stelsel precies uitpakt voor specifieke fondsen is nog niet helemaal duidelijk. Wel zien veel partijen dat het pensioenstelsel in zijn huidige vorm niet meer van deze tijd is. Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt. In tijden van economische voorspoed kan sneller meer pensioen worden uitgekeerd, bij slechte beursresultaten wordt eerder gekort.

Niet helemaal omstreden

Tegenstanders van het nieuwe stelsel probeerden op de valreep uitstel van de behandeling te regelen. SP-senator Tiny Kox wees op het effect dat de nieuwe wet heeft op de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers, waaronder parlementariërs zelf. Daarom zou volgens de grondwet een twee derde meerderheid nodig zijn, meent Kox, die in de Tweede Kamer ook niet is gehaald. Voorstanders van de wet zeggen dat het louter om een technische aanpassing gaat die Kamerleden en andere ambtsdragers niet direct raakt.

De stemming over en de behandeling van de pensioenwet in de Eerste Kamer was niet helemaal onomstreden. Dinsdag, de dag van de stemming, werd ook de nieuwe Eerste Kamer gekozen, door onder anderen de Provinciale Statenleden. Die nieuwe Eerste Kamer wordt over twee weken beëdigd. Tegenstanders vinden dat de nieuwe senaat zich over de wet had moeten buigen. Ook in de nieuwe Eerste Kamer hebben de voorstanders van de wet overigens samen een meerderheid.

Meer uit Politiek

Omtzigt wil media minder te woord staan in vervolg informatie

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) wil journalisten minder te woord staan in de volgende fase van de informatie, zegt hij tijdens een onlinevragensessie voor leden. Hij oppert dat de onderhandelende partijen met elkaar afspreken om de media minder te woord te staan voor en na de formatiegesprekken. "Maar wanneer er wat gecommuniceerd wordt, er ook echt iets gecommuniceerd wordt."

7 uur geleden
PvdD had 115.000 euro aan juridische kosten in kwestie Ouwehand

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren heeft afgerond 115.000 euro aan juridische kosten gemaakt door de interne ruzie over het leiderschap van Esther Ouwehand. Partijvoorzitter Michiel Knol bevestigt dat na berichtgeving van het AD en zegt te betreuren dat het nodig was.

9 uur geleden
Van der Plas hoopt dat er voor de zomer een kabinet is

NIEUWEGEIN (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas hoopt dat er voor de zomer een nieuw kabinet is. Ze waarschuwde de leden tijdens de algemene ledenvergadering in Nieuwegein ook alvast voor de compromissen die de BoerBurgerBeweging zal moeten sluiten in de formatie.

2 dagen geleden
Advocaat Knoops bereidt zaak tegen Staat voor over PFAS

AMSTERDAM (ANP) - Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops bereiden een zaak tegen de Nederlandse overheid voor om de hoge PFAS-waardes in de grond. Komende week vindt eerst nog een gesprek plaats met de overheid. Daarna worden de eisen opgesteld in samenspraak met deskundigen, zei Geert-Jan Knoops na berichtgeving in De Telegraaf.

2 dagen geleden
Greenpeace spant kort geding tegen staat aan om stikstofuitstoot

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid om snel de stikstofuitstoot te verminderen. Er loopt al maanden een rechtszaak van Greenpeace om het Nederlandse stikstofbeleid, maar als de staat pas na het vonnis in die zaak in actie komt, is dat volgens de milieuorganisatie "te laat".

2 dagen geleden
Haagse wethouder doet aangifte van klap ondernemer rondom debat

DEN HAAG (ANP) - De Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) gaat toch aangifte doen tegen de boze ondernemer die hem donderdagavond geslagen heeft. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door Omroep West.

3 dagen geleden
Nog geen aangifte Haagse wethouder tegen boze ondernemer

DEN HAAG (ANP) - De Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) die donderdagavond werd geslagen door een boze ondernemer heeft nog geen aangifte gegaan bij de politie, laat zijn woordvoerder vrijdag weten. Of hij dat nog gaat doen, is nog onzeker. Mogelijk hangt dit af van een onderzoek dat momenteel gedaan wordt naar het incident door de gemeente, zegt hij.

3 dagen geleden