Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Historische klap voor transportsector door crisis'

'Historische klap voor transportsector door crisis'

AMSTERDAM (ANP) - De transportsector heeft dit jaar met een "historisch grote volumedaling" te maken. Het Economisch Bureau van ING stelt dat de sector dit jaar te maken krijgt met een krimp van 13,5 procent op jaarbasis. Vooral het personenvervoer gaat zwaar gebukt onder de crisis.

Volgens de ING-ramingen zal het personenvervoer over weg en spoor dit jaar 35 procent lager uitvallen. Als gevolg van aanhoudend thuiswerken en onderwijs op afstand, zal het ook enige tijd duren voordat het personenvervoer de klap te boven is. Het goederenvervoer moet het met 4,5 procent minder volume doen. De impact op het transport van goederen is minder sterk omdat na een stevig dip dit voorjaar ook sprake was van een fors herstel in de maanden daarna.

Verder stelt ING dat de impact voor de luchtvaartsector het grootst is dit jaar. Door beperkende maatregelen en terughoudendheid met reizen halveert het volume naar verwachting, ondanks uitbreiding van de diensten in de zomer. De luchtvrachtsector zorgt er deels voor dat de daling niet nog sterker is.

Herstel

De coronacrisis kent ook winnaars. Zo groeit het vervoer van post- en pakketten met 7 procent. Door de coronacrisis bestellen meer mensen online. De omzet van Nederlandse webwinkels steeg in het tweede kwartaal met 45 procent en vervoerde PostNL een kwart meer pakketten.

De teruggang van de wereldhandel zorgt dit jaar ook voor een stevige volumedaling in de scheepvaart van 7 procent. In de binnenvaart stapelen de problemen zich daarbij op. Naast de industriële productiedaling kampt die sector met een dalende vraag naar kolen. Verder doet het lage water het transport over de rivieren geen goed.

ING verwacht volgend jaar een herstel voor de sector van 2,5 procent. Het zal volgens de bank nog even duren alvorens de niveau's van vorig jaar weer zullen worden bereikt. Daarbij spelen verschillende zaken de sector parten, zoals de verwachte krimp in de bouw, het zwakke handelsklimaat en de onzekere toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Financieel

Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

32 minuten geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

1 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

1 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

2 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

2 uur geleden
AEX zakt verder weg, informatieleverancier RELX wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

2 uur geleden
PostNL: postzegel wordt duurder in 2024

DEN HAAG (ANP) - Het versturen van post wordt duurder. De prijs van een postzegel stijgt vanaf 1 januari volgend jaar van 1,01 euro naar 1,09 euro, meldt PostNL. Volgens de post- en pakketbezorger is dat nodig omdat er steeds minder post wordt verstuurd, terwijl de kosten voor PostNL wel omhoog gaan.

3 uur geleden