Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Historisch olie-overschot door pandemie bijna weg'

'Historisch olie-overschot door pandemie bijna weg'

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het historische overschot aan olie dat tijdens de coronapandemie ontstond omdat er veel minder werd gereisd of gevlogen, is bijna weg. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Dat betekent ook dat de prijzen zich gaan herstellen en daar zullen olieproducenten blij mee zijn, maar consumenten minder.

In februari was amper een vijfde van het overschot aan olie over, becijferde de IEA. Sinds die tijd zijn de restjes die er nog waren opgedroogd omdat de op zee opgeslagen voorraden aan olie worden aangesproken. Ook is een belangrijk oliedepot in Zuid-Afrika ook al leeg.

Commerciële olievoorraden in de OESO-landen, waaronder Australië, de Verenigde Staten, Azië en de Europese lidstaten, zijn volgens analisten alweer gedaald tot het gemiddelde waar ze de afgelopen vijf jaar op zaten. Wat er nog over is van het overschot zit met name in China, dat een permanente olievoorraad aan het aanleggen is, zeggen de kenners. Het daadwerkelijk wegwerken van het overschot kan misschien nog wat vertraging oplopen. Sommige nieuwe virusvarianten in India en Brazilië kunnen de vraag bijvoorbeeld nog beïnvloeden.

Sterkere toename

Naar verwachting neemt de wereldwijde vraag naar olie dit jaar sterker toe dan eerder verwacht vanwege de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus en het economisch herstel dat daaruit voortvloeit. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zeiden begin deze maand de olieproductie vanaf mei geleidelijk aan te willen verhogen, nu de vraag naar olie aantrekt.

De OPEC is van plan om in mei de productie met 350.000 vaten (van 159 liter) te gaan verhogen, en dan met een vergelijkbare hoeveelheid in juni en vervolgens met 450.000 vaten per dag in juli. Om de olieprijzen te stutten had de OPEC+, het kartel plus bondgenoten zoals Rusland, de productie eerder juist verlaagd. Daarbij sneed Saudi-Arabië vrijwillig in de dagelijkse productie met 1 miljoen vaten. Het land, dat wordt gezien als de leider van de OPEC, zou nu weer de productie willen gaan opvoeren.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

8 minuten geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

8 minuten geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

1 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

1 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

3 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

3 uur geleden
Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen. Oorspronkelijk was het doel om tegen 2026 tien toestellen per maand te produceren.

5 uur geleden