Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historisch begrotingstekort van 49 miljard, lager dan verwacht

Historisch begrotingstekort van 49 miljard, lager dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Omdat de economie het deze zomer wat beter deed dan eerst gedacht, valt het begrotingstekort dit jaar iets lager uit dan de eerste schattingen van het kabinet. Toch is het tekort met 49 miljard euro (6,2 procent van het bruto binnenlands product) "historisch hoog", meldt minister van Financiƫn Wopke Hoekstra in de Najaarsnota.

In zo'n nota wordt de Kamer bijgepraat over de uitvoering van de begroting, nadat de Miljoenennota op Prinsjesdag is gepresenteerd. De staatsschuld loopt naar verwachting op tot 449 miljard euro, oftewel 57,4 procent van het bbp (de waarde van wat inwoners van Nederland samen produceren). Dat is 54 miljard euro hoger dan eind vorig jaar. Hiermee breekt het kabinet net geen record, "maar de snelheid waarmee de schuld is gestegen is wel enorm", aldus Hoekstra.

De bewindsman benadrukt de extra uitgaven aan steunmaatregelen zoals de loonsubsidie en inkomensondersteuning voor zelfstandigen. Voor die steunpakketten is eenmalig veel geld uitgetrokken. Nieuw zijn onder meer de extra kosten omdat de zorgbonus vaker is aangevraagd dan verwacht. Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft extra geld uitgegeven, omdat er voor 400 miljoen euro meer is uitgevoerd. Uitgaven aan de Europese Unie vallen ook 400 miljoen euro hoger uit.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

2 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

3 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

3 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

4 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

6 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

7 uur geleden