Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historici: schrappen Andere Tijden is dramatische vergissing

Historici: schrappen Andere Tijden is dramatische vergissing

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van zeventien prominente historici heeft de NPO in een open brief opgeroepen niet te stoppen met de reguliere afleveringen van Andere Tijden. In de brief stellen ze dat "historisch besef een noodzakelijke voorwaarde is voor een volwassen samenleving, die niet gedoemd wil zijn om grote en kleine fouten uit de geschiedenis te herhalen".

De brief is gepubliceerd in De Telegraaf. De ondertekenaars zijn werkzaam in onder meer het openbaar bestuur, de media en op universiteiten. Onder hen zijn directeur van De Balie Yoeri Albrecht, Telegraaf-journalist Wierd Duk en de hoogleraren Beatrice de Graaf, Lotte Jensen en Judith Pollmann.

Andere Tijden valt volgens hen "bij uitstek onder de kerntaken van de Publieke Omroep, die immers geacht wordt programma’s te maken van hoge kwaliteit, ook voor kleinere doelgroepen".

Petitie

"Dat u Andere Tijden wilt schrappen, zien wij daarom als een dramatische vergissing. Wij roepen u op om uw besluit te heroverwegen en in uw programma’s niet minder, maar juist meer aandacht te schenken aan historische thema’s. U doet daarmee niet alleen ons, maar miljoenen Nederlanders een dienst en een plezier", schrijven de historici.

Het plan van de NTR om het geschiedenisprogramma in zijn huidige vorm te schrappen leidt tot veel commotie, zowel op sociale media als in politiek Den Haag. Een petitie voor het behoud van Andere Tijden wordt druk getekend, sinds het begin vrijdagochtend tot 14 uur hebben al 17.000 mensen hun handtekening gezet.

Vernieuwing

CDA-Tweede Kamerlid en voormalig NPO-presentatrice Lucille Werner heeft naar aanleiding van het besluit om het programma goeddeels te schrappen vragen gesteld aan demissionair mediaminister Arie Slob. Andere Tijden is maatschappelijk "ongekend belangrijk", zo zegt ze. Hetzelfde geldt voor Opsporing Verzocht en het consumentenprogramma Radar, waar eveneens in wordt gesnoeid.

De NPO hoopt door het programma te schrappen meer ruimte te maken voor vernieuwing, ook in de hoop het kijkerspubliek te verjongen. Over dat laatste wil Werner uitleg van de minister, zegt ze. "Mag je een programma afrekenen op de leeftijd van het publiek?" Nieuwe initiatieven voor een jongere doelgroep en de klassieke televisieprogrammering voor ouderen moeten volgens haar naast elkaar bestaan.

De publieke omroep zou volgens Werner meer werk moeten maken van platforms waarop jongeren wel bereikt worden, zoals RTL is gelukt met Videoland. "Ga eerst zorgen dat je dat goed inricht voor je iets half of helemaal om zeep helpt. De basis moet op orde zijn."

Meer uit Binnenland

NS: spitsheffing wordt maximaal 2,50 euro in ochtend

DEN HAAG (ANP) - De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

26 minuten geleden
CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

1 uur geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

5 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

5 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

9 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

12 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

13 uur geleden