Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hipkins benoemd als premier Nieuw-Zeeland

Hipkins benoemd als premier Nieuw-Zeeland

WELLINGTON (ANP/RTR) - De 44-jarige Chris Hipkins is zoals verwacht benoemd tot opvolger van de aftredende premier Jacinda Ardern. Hij is door de parlementsleden van de Labour-partij gekozen als de nieuwe leider van de sociaaldemocratische partij en gaat de regering van Nieuw-Zeeland leiden. De huidige minister van Onderwijs, Politie en Publieke Diensten was de enige kandidaat en daarmee was de stemming grotendeels een formaliteit.

Hipkins zei dat het land onder zijn premierschap zal focussen op het herstel van de economie na de coronacrisis. Daarnaast beloofde hij de toenemende criminaliteit aan te pakken.

Hipkins wordt zelf geroemd voor de wijze waarop hij het coronavirus aanpakte en staat bekend als een bekwaam bestuurder. Hij was van grote waarde voor Ardern als probleemoplosser op momenten dat andere kabinetsministers het moeilijk hadden.

Persoonlijke aanvallen

Ardern, die in 2017 als 37-jarige een van 's werelds jongste vrouwelijke regeringsleiders werd, kondigde afgelopen week verrassend aan haar functie neer te leggen. Ze zei er niet genoeg energie meer voor te hebben.

Hipkins zei dat zijn voorganger "weerzinwekkend" is behandeld tijdens haar ruim vijf jaar durende premierschap. Ze zou constant persoonlijke aanvallen te verduren hebben gekregen, met name op sociale media. De nieuwe premier vindt dat mensen zich meer moeten uitspreken dat zo'n behandeling "niet okee" is. Zelf zegt hij te begrijpen dat het leven van een premier "publiek eigendom" is, maar hij wil wel zijn familie zoveel mogelijk beschermen.

Hipkins zegt woensdag het stokje van Ardern over te nemen. Op 14 oktober kiezen de Nieuw-Zeelanders een nieuw parlement.

Meer uit Buitenland

Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

8 minuten geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

1 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

2 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

5 uur geleden
VS kondigen onderdeel nieuw militair hulppakket Oekraïne aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om munitie, antidronesystemen en ondersteuning voor onderhoud van militair materieel.

7 uur geleden
België wil nog dit jaar eerste F-16's aan Oekraïne leveren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische regering streeft ernaar dit jaar al de eerste F-16's aan Oekraïne te leveren. België was eerder van plan om de gevechtsvliegtuigen vanaf 2025 te leveren.

7 uur geleden
Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

DOHA (ANP/RTR) - Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

8 uur geleden