Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hilbers: IMF en Wereldbank moeten meer ageren tegen handelsoorlog

Hilbers: IMF en Wereldbank moeten meer ageren tegen handelsoorlog

BREUKELEN (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank moeten krachtiger stelling nemen tegen de dreiging van een handelsoorlog. Dat betoogt voormalig IMF-bestuurder Paul Hilbers vrijdag bij zijn afscheid als hoogleraar Toezicht Financiële Instellingen aan de Nyenrode Business Universiteit.

De econoom erkent dat de organisaties uit Washington zich hier al eerder over hebben uitgesproken. "Maar dat zouden ze wat mij betreft meer kunnen doen, want het gaat nu echt niet de goede kant op", zegt hij in gesprek met het ANP.

Hilbers doelt niet alleen op de Amerikaanse president Donald Trump die onlangs importheffingen van 25 procent voor aluminium en staal aankondigde. "Het is niet één land. Ook elders in de wereld zie je nu toch wat meer agressie in het economische beleid. Dat is al een tijdje aan de gang. Alleen het wordt erger."

Economische analyses

Volgens Hilbers kunnen het IMF en de Wereldbank niet vaak genoeg in economische analyses benadrukken dat bepaalde vormen van handelspolitiek "voor de wereld niet goed zijn, en ook voor landen zelf uiteindelijk niet goed zijn". "Dan krijg je mogelijk vergelding. Dat is niet een kant die je op wilt."

De vraag of je als land importheffingen wel of niet moet vergelden ligt politiek gevoelig, erkent Hilbers. "Ik kan niet helemaal ontkennen dat er druk zal zijn om wat te doen tegenover zo'n actie als die jouw industrie zou treffen. Daarom hoop ik dat we niet in de situatie komen waar we zo bang voor waren na de Tweede Wereldoorlog, dat landen tegen elkaar op gaan bieden."

In zijn zogenoemde emeritaatsrede herinnert Hilbers eraan dat het IMF en de Wereldbank in 1944 zijn opgericht om precies dit soort praktijken te voorkomen. "Dat was na een vooroorlogse periode van economische chaos, hyperinflatie en handelsoorlogen."

Financiële steun

Hilbers stelt ook dat het IMF en de Wereldbank erop voorbereid moeten zijn dat er meer vraag om financiële steun en advies kan komen van landen als gevolg van de vele conflicten, importheffingen en andere handelsbelemmeringen, in combinatie met de klimaatverandering. "De organisaties moeten blijven doen waar ze goed in zijn. Er is financiële ruimte. Daar moet misschien een wat groter deel van worden gebruikt als dit uit de hand gaat lopen."

De 68-jarige Hilbers, die in het verleden ook voor De Nederlandsche Bank (DNB) werkte, zat vier jaar lang in het bestuur van het IMF. Hij vertegenwoordigde daar onder meer Nederland en zat ook een klimaatcommissie voor. Eind oktober vertrok hij al bij het IMF. Nu gaat hij ook bij de universiteit met pensioen.

Meer uit Financieel

Petronas begint met olieboringen voor de kust van Suriname

PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.

22 minuten geleden
Topman TotalEnergies: Europa kan vanaf 2028 zonder Russisch gas

PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.

1 uur geleden
Rusland schrapt heffing tarwe om ingezakte export te stimuleren

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.

1 uur geleden
China opent grootste Legoland ter wereld in Shanghai

SJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.

2 uur geleden
OPEC+ draait oliekraan verder open dan verwacht

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.

2 uur geleden
Vietnam boekt hoogste economische groei in tien jaar

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.

3 uur geleden
Bloomberg: OPEC+ pompt in augustus 550.000 vaten extra olie

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.

5 uur geleden