Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hezbollahleider ontmoet leiders van Hamas en Islamitische Jihad

Hezbollahleider ontmoet leiders van Hamas en Islamitische Jihad

BEIROET (ANP/RTR) - Hezbollahleider Hassan Nasrallah heeft een ontmoeting gehad met topfiguren van Hamas en de Islamitische Jihad, bericht zender al-Manar TV van de Libanese beweging. Ze bespraken hoe "een echte overwinning voor het verzet" in de Gazastrook bereikt kan worden.

Nasrallah sprak volgens het bericht met Saleh al-Arouri van Hamas en Ziad al-Nakhala van de Islamitische Jihad. Hun militante Palestijnse bewegingen opereren vanuit de Gazastrook. Hezbollah heeft Libanon als uitvalsbasis en voerde de afgelopen tijd ook aanvallen uit op Israël. Het overleg ging naar verluidt over hoe de "as van het verzet" moet optreden.

Hezbollah staat bekend als bondgenoot van Iran en beschikt volgens waarnemers over een enorm raketarsenaal. Dat bestaat volgens sommige schattingen uit zo'n 100.000 projectielen. Israël heeft eerder gewaarschuwd voor verdere escalatie van het conflict met Hamas. Hezbollah zou Libanon kunnen "meesleuren" in een oorlog, zei een Israëlische legerwoordvoerder afgelopen weekend.

Ook internationaal bestaan zorgen dat de huidige oorlog kan uitlopen op een groter regionaal conflict. Israël verweet aartsrivaal Iran woensdag Hamas te ondersteunen. "Iran heeft Hamas voor de oorlog geholpen met trainingen, wapenleveranties, geld en technische kennis", zei een woordvoerder van de strijdkrachten volgens Israëlische media. "En er is nog steeds sprake van Iraanse hulp. Die neemt nu de vorm aan van inlichtingen en het online ophitsen van mensen tegen de staat Israël."

Meer uit Buitenland

Kremlin veroordeelt moordaanslag op Trump

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland verzet zich "krachtig" tegen geweld te midden van een politieke strijd. Dat zegt het Kremlin in een reactie op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump.

55 minuten geleden
Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

1 uur geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

2 uur geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

2 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

2 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

2 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

3 uur geleden