Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

President Volodymyr Zelensky maakte eerder al melding van vijf doden in Odesa door het winterweer. De autoriteiten in Oekraïne hebben beelden gedeeld van reddingswerkers die mensen uit de sneeuw halen en van omgevallen bomen en beschadigde infrastructuur. Ook in buurland Moldavië zou het winterweer levens hebben gekost.

In Oekraïne bevinden zich nog steeds tienduizenden manschappen aan het front om de oorlog met Rusland. Grondaanvallen gaan volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) nog door, ondanks de "uitdagende weersomstandigheden" die tot grootschalige stroomuitval hebben geleid.

De strijd verloopt volgens ISW wel trager dan voorheen. Dat heeft te maken met de sneeuwval, die zorgt dat er minder zicht is. De Oekraïense strijdkrachten hebben volgens de denktank aangegeven dat Russische troepen op sommige plaatsen ook minder artilleriebeschietingen uitvoeren en veel minder drones inzetten.

Meer uit Buitenland

Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

16 minuten geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

41 minuten geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

1 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

2 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

2 uur geleden
Britse minister erkent 'onregelmatigheid' na mislukte rakettest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is in verlegenheid gebracht door berichten dat opnieuw een proeflancering van een dure Trident II-raket is mislukt. Minister van Defensie Grant Shapps zag zich genoodzaakt te benadrukken dat het kernwapenarsenaal van zijn land nog steeds inzetbaar is. "De regering heeft er alle vertrouwen in dat de Britse afschrikkingsmacht nog steeds effectief, betrouwbaar en afschrikwekkend is", liet de bewindsman schriftelijk weten aan het parlement.

2 uur geleden
Britse sancties tegen gevangenisbestuurders om dood Navalny

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse overheid heeft sancties ingesteld tegen zes mensen die aan het hoofd van de gevangenis staan waar Aleksej Navalny overleed. Zij mogen het Verenigd Koninkrijk niet in en hun eventuele tegoeden in dat land worden bevroren, meldt buitenlandminister David Cameron.

3 uur geleden